"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ Β΄


20. Να μη δικαιολογούμε τον εαυτό μας γιατί εμποδίζουμε τη Θεία Χάρη.
21. Όταν τα καλώδια είναι σκουριασμένα, όσο κι αν πατάς την πρίζα ρεύμα δεν περνά.
22. Όσο ξεσκουριάζεις τα καλώδια, τόσο δέχεσαι τον θείο φωτισμό.
23.  Το μεγάλο μυστικό το κρύβει ο διάβολος.
24. Ο κακός λογισμός εμποδίζει τη Θεία Χάρη.
25. Όταν δεν δέχεται ο άνθρωπος τους λογισμούς του διαβόλου, τότε λειτουργεί σωστά.
26. Όταν δεν έχεις καλούς λογισμούς, τί να τον κάνεις τον Γέροντα ; (Το είπε σε κάποιο νέο που ήθελε να γίνει υποτακτικός του και δεν είχε καλούς λογισμούς). Έτσι, απ π.χ. ο Γέροντας κάνει, λόγω των αδυναμιών που έχει ως άνθρωπος, κάτι κακό, θα τον κατηγορεί γιατί το έκανε. Αν πάλι με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος κάνει κάποιο θαυμαστό γεγονός, θα λέει πως είναι μάγος και γι΄ αυτό το έκαμε. Έτσι σκέφτεται ο άνθρωπος που έχει κακούς λογισμούς.
27. Όση δύναμη έχει ο καλός λογισμός, δεν την έχει καμία άσκηση.
28. Θα έχουμε καλούς λογισμούς, όταν τα βλέπουμε όλα καθαρά.
29. Μια γυναίκα που έχει ευλάβεια, αξίζει περισσότερο από την εικόνα μιας Αγίας. Γιατί είναι ζωντανή.
30. Η προσευχή πρέπει να είναι λιτή.
31. Ο ηθικός κίνδυνος σακατεύει την ψυχή, όχι το σώμα.
32. Το σακάτεμα του σώματος μπορεί να εξαγνίσει την ψυχή.
33. Για τη νοερά προσευχή : "Όπως τα καράβια που κινδυνεύουν εκπέμπουν συνεχώς SOS............, έτσι πρέπει να λέει και ο άνθρωπος συνεχώς την ευχή : "Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, ελέησόν με".
34. Πρέπει να λέμε την ευχή παντού. Κάποτε ένας οδηγός στην Αρναία χτύπησε ένα παιδί με το αυτοκίνητό του. Το παιδί δεν έπαθε τίποτε, γιατί ο οδηγός έλεγε και την ώρα που οδηγούσε την ευχή.
35. Υπομονή και όχι κακία στην καρδιά. Ένας Πομάκος στη Θράκη έγινε χριστιανός. Η γυναίκα του όχι μόνο δεν ακολούθησε το παράδειγμά του, αλλά αντιδρούσε έντονα σε αυτή του την απόφαση και τον μεταχειριζότανε πολύ άγρια. Αυτός όμως έκανε υπομονή και την αντιμετώπιζε με αγάπη. Με τον καιρό η γυναίκα του λύγισε μπρος στην υπομονή και την αγάπη του και είπε : Πρέπει να είναι αληθινός και μεγάλος ο Θεός στον οποίον πιστεύεις. Και έγινε κι αυτή χριστιανή.
36. Ο καλός άνθρωπος βλέπει όλες τις γυναίκες ως αδελφές του. Ακόμη και όταν βλέπει μια παραστρατημένη γυναίκα πρέπει να λέει : "Αν αυτή ήταν πραγματική αδελφή μου, θα με είχε κάνει ρεζίλι, δεν θα μπορούσα να δω άνθρωπο. Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, που δεν είναι πραγματική αδελφή μου". Κι έτσι δεν θα επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί.
37. Ο πιστός πρέπει να βρίσκεται κοντά στον Πνευματικό του. Είναι όπως ο άρρωστος που πρέπει να βρίσκεται κοντά στον γιατρό. Ένα παράδειγμα : Αν κάποιος πονά κάπου και ο γιατρός το συνέστησε να βάλει ένα έμπλαστρο, δεν μπορεί να ξαναβάλει έμπλαστρο, όταν μετά από λίγο καιρό ξαναπονέσει στο ίδιο μέρος του σώματος, χωρίς να τον εξετάσει ο γιατρός. Αν τη δεύτερη φορά έχει πυρετό, μπορεί ο γιατρός να του συστήσει κομπρέσα. Πρέπει όμως να τον εξετάσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πνευματικό.
38. Εάν εσείς οι λαϊκοί μπορούσατε να συνειδητοποιήσετε τους κινδύνους μέσα στους οποίους ζείτε, θα προσευχόσαστε δέκα φορές περισσότερο από εμάς τους μοναχούς.

(Καταγραφή : Γεωργ. Κρασανάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης - Ηράκλειο 29/8/1988).

ΠΗΓΗ : "ΠΡΩΤΑΤΟΝ",  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1990, αριθ. 21, σελ. 22 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου