"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΜΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ


Τα ιερά άμφια των διακόνων είναι τρία, το οράριο, το στιχάριο και τα επιμάνικα. Όταν τα φορούν οι διάκονοι λέγουν στίχους από την Αγία Γραφή. 


ΟΡΑΡΙΟ
Διακριτικό άμφιο του διακόνου. Πρόκειται για μια στενόμακρη λωρίδα υφάσματος, την οποία φέρουν οι διάκονοι στον αριστερό τους ώμο, της οποίας η μια άκρη πέφτει μπροστά τους και την κρατούν με τα τρία δάκτυλα όταν κάνουν αιτήσεις, η δε άλλη προς τα πίσω. Η μπροστινή πλευρά συμβολίζει τη Καινή Διαθήκη και η πίσω πλευρά τη Παλαιά Διαθήκη. Επιπλέον συμβολίζει τα φτερά των Αγγέλων γιαυτό το λόγο έχει παραστάσεις αγγέλων πάνω του ή τον αγγελικό ύμνο “¨Αγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ....”. Αναφορικά με τη κατασκευή του μπορεί να είναι λιτό και απέριττο ή χρυσοκέντητο. Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό orare = προσεύχεσθαι. 

ΣΤΙΧΑΡΙΟ
Μακρύς ποδήρης χιτώνας με φαρδιά μανίκια, ο οποίος φοριέται πάνω από το ζωστικό ή αντερί (έσω ράσο) και κουμπώνει στο πλάι. Μπορεί να είναι λευκό ή πολύχρωμο, όπως επίσης κεντητό ή απλό. Συμβολίζει τη πνευματική καθαρότητα, την αγνότητα και τη πνευματική χαρά. Είναι κοινό άμφιο και των τριών βαθμών της Ιεροσύνης.


ΕΠΙΜΑΝΙΚΑ
Κοινό ιερό άμφιο και για τους τρεις βαθμούς της Ιεροσύνης, με το οποίο συγκρατούνται τα άκρα του στιχαρίου (διαμέσου κορδονιού το οποίο τυλίγεται πέριξ του καρπού). Έχουν σχήμα “παραλληλογράμμου” και συμβολίζουν τη παντοδυναμία του Θεού και των Τίμιων Δώρων, καθώς και τις χειροπέδες που φόρεσαν στον Χριστό όταν τον συνέλαβαν οι Ιουδαίοι. Φέρουν πάνω τους Σταυρό ή διάφορες άλλες παραστάσεις. Ως προς τη κατασκευή τους μπορεί να είναι απλά ή χρυσοκέντητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου