"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

"ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ, ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ..." - ΙΕΡΟΜ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΛΙΤΣΙΩΤΗΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ (+2004)

Η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας, τοιχογραφία του 18ου αι. στον Ορθόδοξο Ναό Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι

Τί να πούμε ; Δεν ερευνούμε λεπτομερειακά αυτά που έχουν συμβεί, για να μην καταντήσουμε άπιστοι. Εμείς να αγκαλιάσουμε την απλότητα. Οι Άγιοι Πατέρες είχαν πνευματική απλότητα και τους φώτισε η χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Εμείς τί λέμε σήμερα ; "Αρχιερείς ήταν κι εκείνοι, αρχιερείς είμαστε και εμείς. Εκείνοι έκαμαν οικουμενικές συνόδους κάτω από την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, σήμερα και εμείς δικαιούμαστε να αλλάξουμε, αφού αρχιερείς είμαστε και εμείς". Μα δεν είναι έτσι. Εκείνοι είχαν αγιότητα και πνευματική απλότητα ; Έχουμε εμείς σήμερα κάτι τέτοιο ; Εμείς δύσκολα να έχουμε !

Όπως βλέπουμε, σχεδόν όλα τα σχίσματα στην Εκκλησία δεν έγιναν για άμεσους δογματικούς λόγους, αλλά εξαιτίας του πάθους και του εγωισμού. Και ύστερα εμφανίσθηκαν οι δογματικές διαφορές.

Βλέπουμε πως, με όλες τις διαταραχές που προκαλούν εχθρότητα στην Εκκλησία, μέχρι την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, τα πράγματα τακτοποιήθηκαν. Ύστερα όμως, πιο δύσκολα. Οι εχθροί της Ορθοδοξίας πάντοτε έψαχναν λόγους για διαίρεση. Και αυτοί δουλεύουν διακριτικά, αν δεν προσέχεις, πέφτεις.

ΠΗΓΗ : "ΠΡΩΤΑΤΟΝ",  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004, αριθ. 96, σελ. 326 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου