"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

«ΕΙΔΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΕΣΦΑΓΜΕΝΟΥ ΑΡΝΙΟΥ» - ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Ιωάννης & Πρόχορος. Ιερό Σπήλαιο Αποκαλύψεως, Πάτμος 1596.
Στις αρχές του καλοκαιριού του 1964 η «Χριστιανική Γωνία» (Κάνιγγος 12) πραγματοποίησε μια προσκυνηματική εκδρομή στο ιερό νησί της Πάτμου. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Γεώργιος και η Καίτη Παπαθανασίου, που συνδέονταν με φιλικούς και πνευματικούς δεσμούς με τον σεβαστό μας Πατέρα, τον παρακάλεσαν να λάβει κι αυτός μέρος στην εκδρομή αυτή. Ο Γέροντας, ο οποίος αγαπούσε τις εκδρομές και δεν είχε επισκεφθεί το ιερό αυτό νησί, δέχθηκε την πρόσκληση και έτσι ταξίδευσαν μαζί. Όταν έφθασαν στο νησί, πήρε τα δύο πνευματικά του παιδιά ιδιαιτέρως, απομακρύνθηκαν από την υπόλοιπη συντροφιά και έτσι μόνοι τους προχώρησαν για να προσκυνήσουν το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.

Ήταν μια ήσυχη στιγμή. Παντού επικρατούσε γαλήνη. Ο Γέροντας κράτησε το ζευγάρι παράμερα και τους είπε να μην ειπούν σε κανέναν για όσα δουν και ακούσουν. Έπειτα προχώρησε προς το Ιερό και θυμίασε. Πίσω του γονατιστά και σιωπηλά τα δύο πνευματικά του παιδιά παρακολουθούσαν. Εκείνος γονάτισε στο κέντρο του σπηλαίου. Φαινόταν να προσεύχεται. Πέρασε ένα τέταρτο σιωπής. Ξάφνου έβγαλε μια παράξενη φωνή ! Το πρόσωπό του έλαμψε, τα χαρακτηριστικά του αλλοιώθηκαν…………

Όπως τους διηγήθηκε κατόπιν, ο Γέροντας, «είδε» με την Θεία  Χάρη τη σκηνή της καταγραφής του βιβλίου της «Αποκαλύψεως» (93 – 96 μ.Χ.). Από το επάνω μέρος του βράχου, από μια ρωγμή εξήρχετο η φωνή του Θεού, η οποία κατευθυνόταν προς τον Άγιο Ιωάννη, που ακουμπούσε σε ένα είδος ανάκλιντρου. 

Η ρωγμή στο βράχο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. 
Ο Ιωάννης υπαγόρευε στον μαθητή του Πρόχορο, ο οποίος «κατέγραφε» την «Αποκάλυψη». Ο Γέροντας, όπως είπε, «είδε» δραματικές σκηνές και «εβίωσε» το μεγαλείο της Εκκλησίας και το θρίαμβο του «εσφαγμένου Αρνίου».

ΠΗΓΗ : ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ, Β΄ ΕΚΔΟΣΗ, εκδ. «ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ», ΑΘΗΝΑΙ 1997, σ. 77 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου