"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασίλειου, παρουσία των αρχών του τόπου, καθηγητών Πανεπιστημίου (Αθανάσιος Αγγελόπουλος, π. Βασίλειος Καλιακμάνης, Χρήστου Κωνσταντίνος κλπ.), του ιερού κλήρου, μοναχών και μοναζουσών και πλήθος κόσμου.

Παρόντες από την προτεραία (Παρασκευή το απόγευμα) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αντώνιος, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός και ο Επίσκοπος Σαλώνων κ.κ. Αντώνιος στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας.

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου της Ελασσώνος ασφυκτικά γεμάτος από το πρωί. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, ενώ στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Τοποτηρητής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ συλλειτουργούντων - συμπροσευχομένων των Σεβασμιώτατων Αρχιερέων : Κερκύρας κ.κ. Νεκτάριου, Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητου, Βεροίας κ.κ. Παντελεήμονα, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιου, Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου, Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου, Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, Κίτρους κ.κ. Γεώργιου, Νεαπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και των Επίσκοπων Ρεντίνης κ.κ. Σεραφείμ και Σαλώνων κ.κ. Αντώνιου.

Παρών επίσης και ο Γέροντας της Αγιορείτικης συνοδείας των Γερασιμαίων π. Σπυρίδων, μετά του αρχιμ. π. Νεκταρίου.

Τον δεξιό χορό λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρωτοψάλτης της Παναγίας Δεξιάς της Θεσσαλονίκης και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Χρήστος Χαλκιάς, αποδίδοντας τους ύμνους με τον μοναδικό τρόπο και ύφος που αυτός γνωρίζει, έχονταςτη συμπαράσταση του δεξιού ψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, ενώ το αριστερό αναλόγιο κόσμησε ο αριστερός ιεροψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού.

Τον θείο λόγο εξεφώνησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού αρχιμ. π. Νικάνωρ, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Βασιλείου, ομίλησε για τις αρετές και το έργο του εκλιπόντος.

Κατά την διανομή του αντιδώρου, διανεμήθηκε ως ευλογία και ένα καλαίσθητος έγχρωμος τόμος στην μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου κυρού Βασιλείου.

Στο γεύμα του επακολούθησε, ομίλησε ο Τοποτηρητής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος εξήρε τη προσωπικότητα και τα χαρίσματα του μακαριστού Αρχιερέως. Σημείωσε ακόμη ότι ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ, π. Χαρίτων, επάξια επί σαράντα ημέρες διοργάνωσε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούσαν την χειρεύουσα Μητρόπολη.







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου