"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ


Ευρίσκεται άνωθεν της πόλης της Ελασσώνος, είναι οικοδομημένη προ του 1342, είναι από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Θεσσαλίας και αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο της πόλης και της επαρχίας.

Κατά τη παράδοση, όταν διαλύθηκε η Μονή της Καρυάς στον Όλυμπο, η εικόνα της Παναγίας θαυματουργικά ξεκίνησε να έρχεται στην Ελασσώνα. Ένας βοσκός, πρόσεξε να αναδύεται ένα περίεργο φως από τα άγρια χόρτα. Από φόβο πέταξε μια πέτρα και αμέσως παράλυσε το χέρι του. Επέστρεψε στην Καρυά και διηγήθηκε το περιστατικό στους συγχωριανούς του. Την επομένη πήγαν όλοι μαζί στο σημείο που έγινε το περιστατικό και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας, καθώς και τη πέτρα που έριξε ο βοσκός, σφηνωμένη πάνω της. Ο τελευταίος, μετανόησε και το χέρι του ιάθηκε, οι δε κάτοικοι με λιτανεία μετέφεραν την εικόνα στη Μονή της Ελασσόνας. Η φορητή εικόνα έχει διαστάσεις 11χ7 εκ., η παναγία είναι χωρίς τον Χριστό με τα χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής. Αργότερα επαργυρώθηκε.

Το καθολικό της Ιεράς Μονής, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ομοιάζει αρχιτεκτονικά με ναούς της Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονολογικής περιόδου. Ανήκει στους ναούς με τρούλο και περίστωο.

Ο ναός ιστορήθηκε το 1634 και σύμφωνα με τον Ουσπένσκυ, οι αγιογραφίες είναι έργο του περίφημου Θεσσαλονικέα Μανουήλ Πανσέληνου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του 1840, κι αποτελεί αναμφίβολα εξαιρετικό δείγμα της Μετσοβίτικης ξυλογλυπτικής με πλούσια διακόσμηση (άνθη, δράκοντες, φυτά, ζώα, πτηνά, ανθρώπους). Το κωδωνοστάσιο είναι κτίσμα του 1847.

Η Μονή αναφέρεται σε σιγίλλιο του Οικ. Πατριάρχη Ιωάννη το 1342, το οποίο την κατοχυρώνει έναντι των πολιτικών αρχόντων.

Η ανακαίνιση και αναβίωση της Μονής έγινε το 1956 υπό του Μητροπολίτου Ιακώβου Μακρυγιάννη. Σήμερα, εγκαταβιεί γυναικεία κοινοβιακή αδελφότητα.
















ΠΗΓΗ : ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Π. ΛΕΚΚΟΥ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, εκδ. «ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ», ΑΘΗΝΑ 1995, σ. 158 κ.ε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου