"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

«ΘΑ΄ ΡΘΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ – ΠΛΑΤΑΝΟΦΥΛΛΑ» – ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΩΝ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ


Ο άνθρωπος, αγαπητοί μου, δεν είναι μόνο σώμα. είναι κυρίως ψυχή, και η καλλιέργεια αποβλέπει κατεξοχήν στην ψυχή. Η ψυχή εκφαίνεται σε τρεις σπουδαιότατες λειτουργίες. πρώτη είναι η σκέψη – ο νους, δεύτερη είναι το συναίσθημα – η καρδία, και τρίτη είναι η βούλησις. Γι΄ αυτό η παιδαγωγική, η αληθής παιδαγωγική, πρέπει να καλύπτει και τους τρεις αυτούς τομείς της ανθρωπίνης υπάρξεως.

Δυστυχώς στον αιώνα μας η ανθρωπότης έδωσε υπερβολική σημασία στη γνώση. Συσσώρευσε γνώσεις στον εγκέφαλο όσο ποτέ άλλοτε. Θεοποίησε την επιστήμη. Ανεκάλυψε μυστικά, ανέπτυξε τεχνικό πολιτισμό, διέσπασε το άτομο, πάτησε στη σελήνη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι παραμελήθηκε η καρδιά. Ενώ έχουμε υπερτροφία εγκεφάλου, έχουμε ατροφία καρδίας. Έτσι δημιουργήθηκε ο υπεράνθρωπος του Νίτσε, το επιστημονικό θηρίο, που είναι το αγριότερο απ΄ όσα τρέφει η γη. Σήμερα ο «επιστήμων», οπλισμένος με την μάχαιρα της γνώσεως, είναι έτοιμος να πατήσει ένα κουμπί και – ώ Θεέ μου ! – η Γη να γίνει κονιορτός.

Να τ΄ αποτελέσματα της μονομέρειας στην παιδαγωγική. Το κατ΄ εμέ ; Προτιμώ ένα χωρικό που αισθάνεται το ρίγος της Θρησκείας, παρά έναν άθεο «επιστήμονα» που στέκεται ψυχρός εμπρός στο μεγαλείο της φύσεως…… Σεις, παιδιά της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας, καλλιεργήστε τις τρεις αυτές ψυχικές δυνάμεις. Και προσοχή, όχι μονομέρεια !

Αγαπητά μου παιδιά, …… μελετάτε μέρα – νύκτα. Η άμιλλα μεταξύ των εθνών συνεχίζεται. Είστε παιδιά της Ελλάδος που κάποτε κατείχε τα σκήπτρα της επιστήμης, κ΄ είναι ντροπή να μας ξεπερνούν τώρα άλλοι. Δεν είναι όμως η γνώση το παν. Θα΄ ρθει καιρός – προφητεύω – που τα πτυχία θα καταντήσουν χωρίς αξία, πλατανόφυλλα.

Ακούστε όχι τον επίσκοπο Αυγουστίνο. ακούστε τον Πλάτωνα, που λέει, ότι η γνώσις δεν αρκεί. «Επιστήμη, χωριζομένη αρετής», είπε, είναι «πανουργία» (Μενέξ. 247Α), πονηρία αλώπεκος δηλαδή και αγρίων θηρίων……..

ΠΗΓΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008, σ. 271 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου