"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ – ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Ο Μέγας Αρχιερεύς, Μουσείο Κορυτσάς 1798.
…Ο Χριστός είναι ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων. Ο Χριστός ως προς την δύναμη και το μεγαλείο είναι ασύγκριτος. Ο Χριστός χωρίς στρατό, χωρίς όπλα, νίκησε και ίδρυσε την πιο μεγάλη βασιλεία του κόσμου, την Εκκλησία του, της οποίας ουκ έσται τέλος.

Στρατιώτες του Χριστού είμαστε όλοι όσοι βαπτισθήκαμε στο όνομά του και από το όνομά του ονομαζόμαστε χριστιανοί. Ως χριστιανοί πρέπει να έχουμε σαν πρότυπο στη ζωή μας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Καθώς, δηλαδή, έζησε ο Χριστός, έτσι πρέπει κ΄ εμείς να ζούμε. Στα ίχνη του πρέπει να βαδίζουμε. Άγιος ο Χριστός ; Άγιοι κ΄ εμείς. Δίκαιος ο Χριστός ; Δίκαια πρέπει να ζούμε κ΄ εμείς. Ελεήμων και φιλάνθρωπος ο Χριστός ; Ελεήμονες και φιλάνθρωποι πρέπει να είμαστε κ΄ εμείς. Αγάπησε ο Χριστός τον άνθρωπο και από τον σταυρό συγχώρησε τους εχθρούς τους εχθρούς του που τον σταύρωσαν ; Κ΄ εμείς ας συγχωρούμε τους εχθρούς μας. Κήρυξε την αλήθεια ο Χριστός ; Κ΄ εμείς ας είμαστε έτοιμοι παντού και πάντοτε να κηρύττουμε την αλήθεια, έστω κι αν κινδυνεύουμε να σταυρωθούμε.

Και τώρα ας ρωτήσουμε. Ζούμε καθώς θέλει ο Χριστός ; Μιμούμεθα τον Χριστό στην αρετή ; Δυστυχώς, καθώς φωνάζει η σκληρή πραγματικότητα, οι περισσότεροι ζούμε αντίθετα απ΄ ότι έζησε ο Χριστός. Το όνομα μόνο έχουμε του χριστιανού, αλλ΄ η ζωή μας είναι αντιχριστιανική, ειδωλολατρική…

ΠΗΓΗ : + ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΜΑΣ, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, σελ. 28.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου