"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ – ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ


«Μὴ γίνεσθε δοῦλοι ἀνθρώπων» (Α΄ Κορινθίους 7, 23)

Ας παρουσιάσουμε τώρα μια άλλη μορφή δουλείας. Ποιά είναι αυτή ; Είναι η χωρίς περιορισμούς και χωρίς επιφυλάξεις τυφλή προσκόλληση στο πολιτικό κόμμα.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΟΝΙ
Είπα χωρίς περιορισμούς και χωρίς επιφυλάξεις διότι το ν΄ ανήκει κανείς ως πολίτης σε μια πολιτική παράταξη και δια μέσου αυτής να επιδιώκει – κινούμενος από αγαθά ελατήρια – τη μεταρρύθμιση, την αλλαγή προς το καλύτερο, την πρόοδο της κοινωνίας, δεν είναι αμαρτία. Αντιθέτως. η συνετή, η λογική χρήση του δικαιώματος που έχει κάθε πολίτης, να εκλέγει με την ψήφο του τους καλύτερους για πολιτικούς άρχοντες, επιβάλλεται, είναι καθήκον. Μόνον άνθρωποι τελείως ατομικισταί, εγωϊσταί, φίλαυτοι, κλεισμένοι σαν το σαλίγκαρο στο καβούκι τους, μπορούν να μένουν αδιάφοροι για την τύχη του τόπου που κατοικούν.

Είσαι λοιπόν ελεύθερος να εκλέξεις οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία θέλεις. Αλλά πρόσεξε, αγαπητέ, πρόσεξε μήπως το κόμμα που διαλέξεις σε υποτάξει μέχρι τέτοιο σημείο, ώστε η προσωπικότητά σου να εκμηδενισθεί τελείως και να καταντήσεις ένα πιόνι, που το παίρνει και το μεταχειρίζεται όπως θέλει ο δεινός παίκτης, για να πετύχει τη νίκη του αντιπάλου του.

Θα γνωρίζεις βεβαίως, ότι σε ξένες χώρες αλλά και στην πατρίδα μας εμφανίσθηκαν κατά καιρούς κόμματα που εξυπηρετούν ολοκληρωτικά δικτατορικά καθεστώτα. Τέτοιου είδους κόμματα δεν επιτρέπουν ούτε στα ίδια τα μέλη τους να εκδηλώνουν δημοσίως διαφορετική γνώμη από εκείνη που χαράσσει για όλους το κόμμα.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ…
Φίμωτρα, λοιπόν, στα στόματα. Σιωπητήριο στρατώνος !
Μίλησε κανείς παρά τη διαταγή ; Διαγράφεται από τα στελέχη. Μίλησε κανείς εναντίον της γραμμής ; επέκρινε δημοσίως την ακολουθούμενη τακτική ; έψεξε τους αρχηγούς ; σχολίασε με κάποια δυσφορία τους λόγους των ; Θα τιμωρηθεί σκληρά, θα απομονωθεί, θα εξαφανισθεί, θα λάβει την άγουσα προς την εξορία, για να μάθει ότι δεν μπορεί να έχει άλλη γνώμη εκτός από την γνώμη των επιτελών του κόμματος.

Δεν πρέπει να έχει δικό του νου ο οργανωμένος σ΄ αυτά τα κόμματα. Πρέπει να σκέπτεται με την ανώνυμη διάνοια του κόμματος. Και αν ακόμη αυτοί που επισήμως εκπροσωπούν το κόμμα του πουν π.χ., ότι χθες το απόγευμα φάνηκε πάνω από το Αιγαίο πέλαγος ένας γάϊδαρος με φτερά να διασχίζει το στερέωμα με κατεύθυνση από βορρά προς νότον, πρέπει να το παραδεχθεί και να μη φέρει καμιά αντίρρηση !

Το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο πρέπει κανείς να πει και να το υποστηρίξει, σαν να είναι αλήθεια, παρά τη λογική. Ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις και τα συμφέροντα του κόμματος !

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Είσαι δούλος στο κόμμα ; ούτε γνώμη δική σου, αλλ΄ ούτε θέλημα δικό σου μπορείς να έχεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος να πειθαρχήσεις στις διαταγές του κόμματος.

Είσαι δούλος στο κόμμα ; Θα φορολογηθείς οικονομικώς για τις ανάγκες της παρατάξεως. Θα περνάς τακτικά από τα γραφεία της πολιτικής οργανώσεως και θα καταβάλλεις όχι ευκαταφρόνητα ποσά για να καλύπτονται τα έξοδα της προπαγάνδας. Θα παραχωρείς το αυτοκίνητό σου και κάθε άλλο μέσο που διαθέτεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της παρατάξεως.

Είσαι δούλος στο κόμμα ; Όχι μόνο χρήμα και υλικά μέσα, αλλά και χρόνο και σχέδια και προγράμματα της ατομικής σου ζωής θα κληθείς να τροποποιήσεις ή να ματαιώσεις, και να καταστρέψεις ίσως το μέλλον σου. Ο φοιτητής φερ΄ ειπείν, που σε παραμονές εξετάσεων αντί να αφοσιώνεται στην μελέτη του τρέχει για να κολλήσει αφίσες ή να συμμετάσχει σε άλλες κινητοποιήσεις που του ζητεί το κόμμα, είναι αυτονόητο ότι θα προσέλθει απροετοίμαστος στις εξετάσεις και το αποτέλεσμα θα είναι να κοπεί. Ποιός θα φταίει έπειτα, αν θα καθυστερούν επί πολλά χρόνια οι σπουδές του ή αν οριστικά εγκαταλείψει την επιστήμη του για την οποία κάποτε ξεκίνησε ; Ασφαλώς δεν φταίει κανένας άλλος παρά η υποδούλωση στο πολιτικό κόμμα.

Είσαι δούλος στο κόμμα ; Πρέπει ακόμη και οι σχέσεις σου με τα στενά οικογενειακά ή ευρύτερα φιλικά σου πρόσωπα ν΄ αλλάξουν, αν τα πρόσωπα αυτά συμβεί να είναι τοποθετημένα σε αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Πόσα παιδιά λ.χ. δεν ψυχράνθηκαν και δεν αποξενώθηκαν από γονείς ή αδέλφια ή φίλους, και αιτία ήταν οι κομματικές διαφωνίες…

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ
Είναι αφάνταστο μέχρι ποιού σημείου μπορούν να δηλητηριαστούν οι σχέσεις μεταξύ πολιτικώς διαφωνούντων, Ο δούλος των πολιτικών πεποιθήσεων μπορεί να τολμήσει και πράγματα αδιανόητα. Το κόμμα ζητεί να είναι κανείς έτοιμος για δράση. Και τί δράση ! Παρουσιάσθηκαν δυστυχώς φρικτές περιπτώσεις, που η πολιτική σκοπιμότης επέβαλε τη διάπραξη μέχρι και εγκλήματος !

Υπάρχει π.χ. σε κάποια πόλη ή χωριό ένας επικίνδυνος πολιτικός αντίπαλος ; Αποφασίσθηκε η εξόντωσή του ; Εξελέγη ένα μέλος του κόμματος ως εκτελεστής ; Πήρε τη σχετική εντολή ; Οφείλει χωρίς προφάσεις και χωρίς αναβολή να εκτελέσει την εντολή, έστω και αν αυτός που αποφασίσθηκε η εκτέλεσή του είναι γνώριμος, φίλος, συγγενής του. Φίλοι διατάχθηκαν να σκοτώσουν τους φίλους των, συγγενείς τους συγγενείς των, και τους σκότωσαν ! Κανένας οίκτος. Τα πρόσωπα αυτά ήταν εμπόδιο στην πρόοδο του κόμματος. Και τα δολοφόνησαν εν ονόματι της ελευθερίας και των δημοκρατικών ιδεωδών !

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΔΩΛΟ ;
…………. Οι δυστυχείς ! Έδιωξαν τη ιδέα της Θεότητος, και στη θέση της εγκατέστησαν ως ανώτατη αρχή της ζωής τους το κόμμα. Σκέπτονται κατά το κόμμα. Αισθάνονται κατά το κόμμα. Ενεργούν κατά το κόμμα. Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα το κόμμα είναι είδωλο που λατρεύεται, ψευδο – θεότητα, Βάαλ, Μολώχ… Για χάρη του κόμματος οι οπαδοί του καταπατούν φυσικούς και ηθικούς νόμους, που έχουν κύρος αιώνιο.

ΥΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ
Δούλοι του κόμματος ! Ευγενικές υπάρξεις, που αποστρέφονταν τα αίματα και δεν τολμούσαν να σφάξουν ούτε μια όρνιθα, έσφαξαν ανθρώπους με τον πιο φρικτό τρόπο. Εκτελούσαν διαταγές του κόμματος.

Κάποτε όμως κάτι τέτοιοι δήμιοι συνέρχονται από τη μέθη και το μένος, και τότε ακούγονται να λένε.

-Τι έκανα ο άθλιος ! Αφάνισα αδέλφια μου. Το κόμμα με δίδαξε το μίσος, το κόμμα με κατέστρεψε, μ΄ έκανε Κάϊν, μ΄ έκανε αδελφοκτόνο…

Άχ, άνθρωπε του 20ου αιώνος του απατεώνος ! Απομακρύνεσαι από τη Θρησκεία του Σταυρού, που διδάσκει την ελευθερία, την πραγματική ελευθερία, και καταφεύγεις σε φιλοσοφικο – πολιτικά συστήματα με καθαρά υλιστική κοσμοθεωρία. Τα συστήματα αυτά σου υπόσχονται ελευθερία, αλλ΄ αντί για ελευθερία σου περνούν χαλκά, σε κάνουν δούλο χωρίς σκέψη και χωρίς βούληση, ένα πραγματικό ανδράποδο, που κινείται όπως διατάζει η κακοποιός θέληση ηγητόρων ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Πού είναι η ελευθερία σου ; Έγινες ένας επαίσχυντος δούλος του πολιτικού κόμματος.

ΠΗΓΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ; , εκδ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», ΑΘΗΝΑΙ 1985, σσ. 61 – 69.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου