"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ω ΕΙΡΗΝΗ, ΓΛΥΚΟ ΟΝΟΜΑ, ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΣΑΙ ; - ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ


Ειρήνη λοιπόν με τον Θεόν, ειρήνη λοιπόν με τον πλησίον, ειρήνη με τον εαυτό μας δια της γαλήνης της συνειδήσεως. Ω ειρήνη, ω ειρήνη, γλυκύ όνομα, γλυκύτερο πράγμα, πού είσαι ; πού κατοικείς ; πού ευρίσκεσαι ; Εις τα ανάκτορα ; εις τας ακαδημίας ; εις τας φιλοσοφικάς στοάς ; Όχι, εις το σπήλαιον της Βηθλεέμ, το περιστέρι αναπαύεται, εις τας καρδίας των ταπεινών ανθρώπων, των βοσκών, εκείνων οι οποίοι εκτελούν το θέλημα του Θεού. Ειρήνη πολύ τοις αγαπώσι το θέλημα σου. Και επί γης ειρήνη. Αχ, θα μου πείτε, φαντασίες αυτά, θεωρίες ωραίες. Πέραν τούτου ποίαν η πραγματικότης ; Αν ρίξουμε τη στιγμή αυτή ένα βλέμμα πάνω εις τον πλανήτη μας, θα είδωμεν μια πραγματικότητα η οποία μας διαψεύδει. Θα είδωμεν πάνω εις την γη μας ότι η ειρήνη ουδέποτε άλλοτε, η ειρήνη που τόσες φορές ειπώθηκε από τα στόματα μικρών και μεγάλων, αλλά ουδέποτε άλλοτε η ειρήνη έχει απομακρυνθεί από το πρόσωπο της γης. Την ώρα αυτή που χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες στην αγαπητή μας πατρίδα, την ώρα αυτή που οι αιθέρες του ουρανού μεταδίδουν στα πλάτη και στα μήκη του αέρος πλην των μονοκρατικων καθεστώτων, το άγγελμα των αγγελμάτων, το μήνυμα το ουράνιο, το θεσπέσιο, την ώρα αυτή υπάρχουν εις τον πλανήτη μας, εστίες πυρός, αι οποίαι εστίες πυρός δύνανται από ώρα σε ώρα να εκραγούν, να γίνουν παγκόσμιοι πόλεμοι οι πυρκαγιές, παγκόσμιοι πόλεμοι, ο Αρμαγεδδών, ο έσχατος πόλεμος της ανθρωπότητας. Μάλιστα. Μη ψευδόμεθα, δυο δυνάμεις έχουν χωρίσει την ανθρωπότητα. Οι δυο υπερδυνάμεις με τεράστια και πρωτοφανή δύναμη. Έχουν φουσκώσει , έχουν ανοίξει τα όρη, οι δυο δυνάμεις αυτές, τα βουνά τα έχουν ανοίξει, εσχημάτισαν τεχνητά σπήλαια, και μέσα στα σπήλαια αυτά έχουν κρύψει βόμβες πυρηνικές τεραστίων δυνάμεων και καταστροφής. Ο ένας εξ αυτών εκαυχήθη και είπε προ ημερών. Τι είπε ; Μόλις πατήσουμε το κουμπί, ένα κουμπί θα πατήσουμε. Τί εγωισμός ! Γολιάθ ! Γολιάθ ! Σιδερόφρακτα υπερήφανα έθνη . Απέθανε ο Μουσολίνι, απέθανε ο Χίτλερ, και νέες κεφάλες χειρότεραι των πρώτων. Τί είπε ; Μόλις πατήσω το δάχτυλο μου λέει ... ...Εν τω εγωισμό και εν τη υπερηφανεία του, μόλις πατήσω ένα κουμπί 70.000.000 άνθρωποι θα είναι νεκροί. Και οι άλλοι απήντησαν, ας τολμήσει. Πόλεμος, μεταξύ των δυο αυτών υπερδυνάμεων, ανταγωνισμός μέγας, για να επικρατήσει η pax ρώσικα, η pax αμερικάνα, κατά το παλαιό σύστημα pax ρομάνα.

Να απελπιστώμεν αδελφοί μου ; Να κλείσουμε με μελαγχολίας τόνον την ομιλία μας ; Όχι αγαπητοί . Όχι. Είμαστε αισιόδοξοι . Αφού αφ΄ης στιγμής εφάνη στον ουρανό το άστρο, το άστρο της Βηθλεέμ, από τότε δέσμαι ελπίδων εμφανίσθησαν εις τον κόσμο. Πιστεύουμε εις το ευαγγέλιο. Πιστεύουμε εις τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν. Πιστεύωμεν ότι ο Χριστός είναι ο άξων, ο παγκόσμιος άξων, ο άθραυστος άξων, και όπως το σύμπαν έχει νοητό άξων, πέριξ του οποίου περιστρέφονται σφαίρες των σφαιρών εκατομμύρια των εκατομμυρίων, ούτω πως υπάρχει εις τον νοητόν κόσμον άξων παγκόσμιος, ο οπαίος είναι το κέντρο της ανθρωπότητας, το Α και το Ω. Πιστεύουμε ότι μια ημέρα θα ανατείλουν ημέρες ειρήνης, παγκοσμίου ειρήνης, και το όραμα το οποίο οραματίζεται η ανθρωπότης ολόκληρος, η νοσταλγία των αιώνων, η προσδοκία των εθνών, η ειρήνη η παγκόσμιος, γλυκύ όνομα, γλυκύτερο πράγμα, θα γίνει μια πραγματικότης. Πιστεύουμε ότι το σίδερο το οποίο σήμερα ξοδεύεται, το ατσάλι το οποίο σήμερα ξοδεύεται για να γίνονται όπλα φονικά, θα ξοδεύεται πλέον για να γίνονται τρακτέρ για να καλλιεργούμε τη γη. Πιστεύουμε εκείνο το οποίο λέγει η προφητεία του προφήτου Ησαίου. Τί λέγει η προφητεία του Ησαίου ; Ένα όραμα, θεσπέσιον όραμα, ότι τι είδε ο Ησαΐας ο προφήτης ; Είδε λέει το αρνί, το αρνί να βοσκά με λύκο. Α ! Απίστευτα πράγματα. είναι ποτέ δυνατό το αρνί να βοσκά με λύκο ; Αδύνατον. Και όμως θα γίνει. Το αρνί θα βοσκήσει με το λύκο. Δηλαδή τα έθνη εκείνα τα αιμοβόρα, τα αιμοδιψή, τα οποία διψούν ως λέαινες, ως ύαινες, να ποιούν το αίμα των συνανθρώπων τους. τα έθνη αυτά τα αιμοβόρα, τα έθνη αυτά τα αιμοδιψή, οι λαοί αυτοί οι λύκοι, και τίγρεις και οι λέοντες, θα γίνουν αρνία. Μυστήριο μέγα, το μυστήριο το οποίο επιτελείται, και τότε αρνί με λύκο θα συμβοσκηθεί. Θα γίνει μια ποίμνη εις ποιμήν. Και τότε πάλιν στους αιθέρας θα ακουστεί το εμβατήριο των αιώνων : «ΔΟΞΑ ΕΝ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΘΕΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΥΔΟΚΙΑ».

Απόσπασμα ομιλίας του μακαριστού π. Αυγουστίνου με τίτλο : «Ο έσχατος πόλεμος της ανθρωπότητας και η αναλαμπή της Ορθοδοξίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου