"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ – ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ (+)


Ο Νάξιος όσιος, που έζησε στο Άγιο Όρος 35 έτη, μελέτησε πολύ, έγραψε πολλά και δημιούργησε με άλλους ομόφρονές του μια σημαντική, συγκινητική και συγκλονιστική αναγέννηση που ξεχύθηκε από τον ιερό Άθωνα και επηρέασε τον νέο Ελληνισμό. Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός βρήκε στην είσοδό του στον ελληνικό χώρο την αντίδραση του ορθόδοξου φωτισμού των λεγομένων ειρωνικά Κολλυβάδων, που κατάντησε τίτλος τιμής.

Ο όσιος Νικόδημος δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Είχε καλή μόρφωση, παιδεία, γνώσεις, απέραντη μνήμη, ιδιαίτερη ευφυΐα, υπομονή κι επιμονή, καλλιέργεια και σοφία, άσκηση και αρετή. Τα έργα του συζητήθηκαν, μελετήθηκαν, βοήθησαν και συνέδραμαν θετικά…………..

Ο όσιος Νικόδημος με τα έργα του χειραγωγεί τους πιστούς στην τελειότητα. Μεταφέρει τη θέση της Εκκλησίας και των Πατέρων σχετικά με τον βασικό αγώνα καθάρσεως της ψυχής που πραγματοποιεί ο κάθε πιστός. Τονίζει την πορεία του απαραίτητου τριπτύχου. κάθαρση, φωτισμός, θέωση. Η κάθαρση των αισθήσεων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση στο να οδηγηθεί ο πιστός στην συνάντησή του με τον Θεό…

ΠΗΓΗ : ΜΩΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ (+), ΕΟΡΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, εκδ. ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012, σ. 261 κ.ε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου