"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΩΝ ΔΑΝΙΗΛ Ο ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ (1846-1929) ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΙΗΛΑΙΩΝ – ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ


Ο Γέροντας Δανιήλ υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του νεώτερου Αθωνικού μοναχισμού. Αποφοίτησε από την περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Μετά από περιοδεία σε μονές της Πελοποννήσου και νησιών του Αιγαίου ήλθε στο Άγιον Όρος. Μόνασε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος και μετά τον βίαιο εκρωσισμό της αναγκάσθηκε διαμαρτυρόμενος ν΄ αναχωρήσει. Παρέμεινε στη μονή Βατοπαιδίου επί μία πενταετία και κατόπιν μετέβη στα έρημα Κατουνάκια, όπου ίδρυσε το ησυχαστήριό του και απόκτησε καλή συνοδεία.

Η φωτεινή παρουσία του, οι γνώσεις του οι πολλές, η σοφία και χάρη του ήλκυσαν πολλούς πλησίον του. Ήταν διδακτικός, διακριτικός, ευγενής, σοβαρός, καλοσυνάτος και ιδιαίτερα ευφυής. Σύντομα κέρδιζε τον συνομιλητή του με τον ωραίο λόγο του. Θαυμαστής του υπήρξε ο Σκιαθίτης λογοτέχνης μας Α. Μωραιτίδης, ο οποίος μιλά για τα πάντερπνα και εράσμια Κατουνάκια. Όταν ήλθε σε αυτά, όπως γράφει, νόμιζε ότι πλησίασε τον Θεό, αλλά όταν συνάντησε τον Γέροντα Δανιήλ τότε κατάλαβε πόσο απέχει από τον Θεό. Συνδεόταν επίσης ο μακάριος αυτός Γέροντας με τον άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και πολλούς άλλους. Έγραψε διάφορες ενδιαφέρουσες μελέτες κι έστειλε εκατοντάδες επιστολές. Συμπληρώνονται 80 έτη από την εκδημία του και η μνήμη του παραμένει ζωντανή στην καλή συνοδεία του, που τον μνημονεύει μ΄ ευγνωμοσύνη πάντοτε.

ΠΗΓΗ : ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΕΟΡΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, εκδ. ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012, σ. 238.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου