"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Η ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΑ


Στη κεντρική Εκκλησία της Ρουμάνικης Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου, βρίσκεται από πολλών χρόνων, ωραιότατη και μεγαλόπρεπη εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου.

Ο αγιογράφος της εικόνας αυτής, Γεωργάκης Νικολάου, αφού πολύ μόχθησε και κουράστηκε να ιστορήσει την εικόνα όπως την ήθελε ο Δικαίος – ηγούμενος – της Σκήτης Νήφων Ιερομόναχος, ο οποίος την παρήγγειλε να κατασκευαστεί στο Ιάσιο της Ρουμανίας (1857-1870) και επειδή δεν μπορούσε να την πετύχει την έκλεισε σε ερμάριο για πολύ καιρό. Αφού πέρασε πολύς καιρός έβγαλε την εικόνα από το ερμάριο, και προσπαθούσε να την τελειοποιήσει για να την παραδώσει στον κτήτορα της Σκήτης που την είχε παραγγείλει.

Σύμφωνα με τον τρόπο που μεταχειρίζονταν έφτιαξε το πρώτο και δεύτερο χέρι, επί των ενδυμάτων και των προσώπων της εικόνας, κι όταν δοκίμασε να περάσει και το τρίτο χέρι, είδε το πρόσωπο της Παναγίας και του Χριστού, να είναι  αλλοιωμένα – παραμορφωμένα – και τότε στενοχωρήθηκε ο αγιογράφος και νόμισε πως ξέχασε την τέχνη του και ότι δεν μπορούσε να την τελειοποιήσει και επειδή είχε βραδιάσει, άφησε να την τελειώσει την άλλη μέρα, κατά την οποία θα αρχίναγε την εργασία με καλύτερη διάθεση.

Την άλλη μέρα, όπως αφηγήθηκε ο ίδιος, έκαμε τρεις μετάνοιες και πήγε μ΄ ευλάβεια ν΄ αρχίσει εργασία και ω του Θαύματος ! Βρήκε τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Χριστού υπερφυσικά τελειωμένα με υπέροχη λαμπρότητα και υπερφυές κάλλος.

Πράγματι, όταν το 1923 αξιώθηκα με τον αδελφό μου, Παντελεήμονα Μοναχό, να την προσκυνήσω, μου έκανε τόση εντύπωση η ομορφιά και το επιβλητικό βλέμμα, η ωραιότης και μεγαλοπρέπεια της θείας εικόνας αυτής, της Θεομήτορος, που δε χορταίνεις ώρες ολόκληρες να κάθεσαι και να την θαυμάζεις.

ΠΗΓΗ : ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, τομ. Α΄, ΑΘΗΝΑΙ 1980, σ. 199 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου