"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩΝΑ - Γ΄


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

Ο εν αγίοις πατήρ ημών Ιωάννης ο Δαμασκηνός, σφοδρός πολέμιος της αίρεσης των εικονομάχων, συκοφαντήθηκε στον άρχοντα της Δαμασκού, ο οποίος χωρίς να διασταυρώσει τα γεγονότα, διέταξε να κοπεί η δεξιά παλάμη του Όσιου η οποία κρεμάστηκε σε δημόσια θέα. Το απόγευμα τον παρακάλεσε ο Άγιος να κατεβάσει και να πάρει την κομένη παλάμη του, πράγμα που συνέβη. Τη νύχτα ο Άγιος τοποθέτησε τη παλάμη στη θέση της και γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας με δάκρυα στα μάτια και θερμή πίστη, ικετεύοντας να θεραπεύσει το χέρι του, προκειμένου να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία έναντι της φοβερής αίρεσης των εικονομάχων. Τότε είδε όραμα στο οποίο η Παναγία του είπε τα εξής : “Το χέρι σου είναι υγιές, μην λυπάσαι και εκπλήρωσε αυτό που υποσχέθηκες στην προσευχή σου”. Αμέσως διαπίστωσε ότι σταμάτησαν οι πόνοι και το χέρι του ήταν όπως πριν, μόνο ως μαρτυρία του θαύματος αυτού παρέμεινε μια κόκκινη γραμμή αιματώδης. Συγκινημένος ο Άγιος από τη μεγάλη ευεργεσία και έλεος της Θεοτόκου, κατασκεύασε μια αργυρή παλάμη την οποία τοποθέτησε στην εικόνα της Παναγίας, ως αιώνια μαρτυρία του θαύματος. Έτσι η εικόνα έλαβε την ονομασία Παναγία η Τριχερούσα. Το μέγα θαύμα εξέπληξε όλη τη Δαμασκό, όπως και τον Άρχοντα, ο οποίος αγάπησε περισσότερο τον Όσιο από όσο τοβ αγαπούσε πριν το συμβάν της συκοφαντίας και του έδωσε την άδεια, να αφήσει το κοσμικό αξίωμα που κατείχε και να εισέλθει τη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Μαζί του πήρε και την εικόνα ενώπιον της οποίας έγινε το θαύμα, η οποία παρέμεινε στη Λαύρα έως τον 13ο αιώνα και δωρήθηκε στον αρχιεπίσκοπο της Σερβίας Σάββα χάριν ευλογίας. Πόσο χρόνο παρέμεινε στη Σερβία δεν γνωρίζουμε, παρά μόνο ότι τοποθετήθηκε επί όνου ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος και χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση κατέληξε στο Άγιο Όρος, μπροστά στη Μονή Χιλανδαρίου. Οι αδελφοί της μονής με μεγάλη πομπή τοποθέτησαν την εικόνα στο άγιο βήμα του καθολικού. Κάποια ημέρα, οι μοναχοί είδαν ότι η εικόνα δεν ήταν στο ιερό αλλά στη θέση όπου κάθονταν ο Ηγούμενος. Νομίζοντας ότι ήταν έργο των υπηρετών την τοποθέτησαν και πάλι στην αρχική της θέση. Την επομένη, συνέβη πάλι το ίδιο και την ξανατοποθέτησαν εκ νέου στο ιερό, σφραγίζοντας και τις θύρες της εκκλησίας. Και τη τρίτη ημέρα όμως η εικόνα βρέθηκε στη θέση του Ηγουμένου, γεγονός που προκάλεσε το θαυμασμό των μοναχών. Τότε ένας σεβάσμιος έγκλειστος ερημίτης τους διηγήθηκε το ακόλουθο όραμα που είδε : “οι μοναχοί δεν πρέπει από τώρα και στο εξής να ενοχλούν την εικόνα από τον τόπο του Ηγουμένου όπου βρίσκεται, συνεπεία των ταραχών που προέκυψαν στην εκλογή του Ηγουμένου. Έκτοτε δεν εκλέγεται ούτε υπάρχει Ηγούμενος, αλλά μόνο Προηγούμενος ή τοποτηρητής του καθηγουμένου, ο οποίος επιτηρεί τις υποθέσεις της Μονής. Η θέση του Ηγουμένου είναι πάντοτε κενή και πάνω της ευρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας. Οι εκκλησιάρχες και οι ιερομόναχοι που εφημερεύουν, πάντα λαμβάνουν ευλογία από την εικόνα της Τριχερούσας πριν την έναρξη των ακολουθιών.


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

Η εικόνα βρίσκονταν στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Ο Άγιος Σάββας είχε αναφέρει προφητικά στους μοναχούς ότι κάποια στιγμή θα έλθει στην Μονή ένας άρχοντας από τη Σερβία, ο Σάββας, στον οποίο θα πρέπει να δοθεί ως ευλογία. Πράγματι τον 13ο αιώνα επισκέφθηκε τη Μονή ο Άγιος Σάββας Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, στον οποίον κοινοποίησαν οι αδελφοί τη προφητεία του Άγιου Σάββα του Ηγιασμένου και του ενεχείρισαν την εικόνα της Γαλακτοτροφούσας και μαζί και αυτήν της Τριχερούσας. Επιστρέφοντας ο Άγιος Σάββας στη Σερβία, επισκέφθηκε τη Μονή Χιλανδαρίου (της οποίας είναι Κτήτορας) στο Άγιο Όρος και αφιέρωσε την εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας σε αυτή.


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΠΑΔΙΚΗ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

Εμφανίστηκε κάποτε στην Μονή Χιλανδαρίου ένα αιρετικός ιερέας, ο οποίος παρέμεινε καιρό εκεί, προφανώς για να συμπαρασύρει κι άλλους μοναχούς στις κακοδοξίες του. Σε μια λιτανεία αυτός κρατώντας τη θαυματουργή εικόνα, έπεσε στην θάλασσα όπου γίνονταν αγιασμός και πνίγηκε. Άλλοι λέγουν ότι την ώρα της λιτανείας, το Θείο Βρέφος από την εικόνα τον επιτίμησε για τις αιρετικές κακοδοξίες του. Έκτοτε οι λιτανείες και οι αγιασμοί της Μονής γίνονται με αυτή την εικόνα, και επειδή την φέρουν ιερομόναχοι έλαβε την ονομασία Παναγία η Παπαδική. Η εικόνα βρίσκεται στον κίονα του αριστερού χορού του καθολικού της Μονής.


ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Ενώπιον αυτής της εικόνας της Παναγίας, εκφωνήθηκε για πρώτη φορά από τον Πατριάρχη Σέργιο ο Ακάθιστος Ύμνος (σύνθεση του ιδίου), μετά την νίκη εναντίον των Σκυθών. Αφιερώθηκε δε από τον ευλαβή Αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό στον κτήτορα της Μονής Όσιο Διονύσιο. Το 1592 η εικόνα κλάπηκε από πειρατές. Την ίδια νύχτα ένα φοβερό όραμα που είδε ο αρχηγός τους - τρεις φορές εμφανίστηκε η Παναγία διατάζοντάς τον να επιστρέψει την εικόνα, παράλληλα ακολούθησε μεγάλη τρικυμία και κινδύνευε το καράβι να ναυαγήσει - τον ανάγκασε να επιστρέψει την εικόνα στη Μονή. Όταν άνοιξαν το κιβώτιο όπου βρίσκονταν η εικόνα, διαπίστωσαν ότι ευωδίαζε μύρο. Συνεπεία του θαύματος αυτού μερικοί πειρατές έγιναν μοναχοί. Το 1767 εκλάπη εκ νέου η εικόνα από Τούρκους, τους οποίους βρήκαν καθ΄ οδόν Έλληνες και αφαίρεσαν την εικόνα και την μετέφεραν στη Σκόπελο. Οι αδελφοί της Μονής πληροφορήθηκαν ότι η εικόνα βρίσκεται στο νησί και έσπευσαν να την ζητήσουν, όμως οι κάτοικοι αρνήθηκαν να την επιστρέψουν. Τότε λοιμώδης νόσος “χτύπησε” τη Σκόπελο και εξανάγκασε τους κατοίκους να επιστρέψουν την εικόνα στη Μονή και να δωρίσουν ένα Μετόχι ως ευχαριστία. Η εικόνα βρίσκεται στο παρεκκλήσιο των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και κάθε απόγευμα μετά το απόδειπνο οι μοναχοί ψάλλουν τον Ακάθιστο ύμνο ενώπιόν της. Είναι δυσδιάκριτη συνεπεία της άφθονης ροής του μύρου από όλη την εικόνα. Φέρει δε και το προσωνύμιο Μυροβλύτισσα εκ του άφθονου μύρου που ρέει.

ΠΗΓΗ : ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΘΩ, ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ 1861.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου