"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩΝΑ - Α΄



ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Ήταν κάποτε ένας καθηγούμενος της Μονής σε μεγάλη ηλικία, ασθενής και γνώριζε κατά παραχώρηση Θεού τον επερχόμενο θάνατό του. Παρακάλεσε λοιπόν τον ιερομόναχο να σπεύσει να τελέσει τη θεία λειτουργία, ποθώντας – προ του θανάτου του - να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων, αλλά ο ιερομόναχος δεν έδωσε προσοχή στα λόγια του καθηγουμένου. Τότε, ακούει μια απειλητική φωνή από την εικόνα της Παναγίας, η οποία τον προέτρεπε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του καθηγουμένου του. Για το λόγο αυτό έλαβε την ονομασία η θαυματουργή αυτή εικόνα, Παναγία η Γερόντισσα. Όταν έκαμαν επιδρομή οι Σαρακηνοί, κάποιος άπιστος εξ αυτών επιθυμώντας να κάνει κομμάτια την εικόνα, έχασε την όρασή του, οι δε επιδρομείς πέταξαν την εικόνα στο πηγάδι της Μονής όπου και βρέθηκε μετά το πέρασμα ογδόντα χρόνων, κατόπιν οδηγιών του άπιστου Σαρακηνού ο οποίος μετανόησε και ζήτησε από τους συγγενείς του να μεταβούν στον Άθωνα και να ξαναβρούν την εικόνα.



ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Η Θεομητορική αυτή εικόνα ευρίσκονταν στο καθολικό της Μονής Βατοπεδίου, όταν το 1730, έγινε άφαντη. Μετά από έρευνες που έκαμαν οι Πατέρες, πληροφορήθηκαν ότι βρίσκονταν στην Μονή Ξενοφώντος, και απέστειλαν αντιπροσωπεία να ξαναφέρουν την εικόνα στο Βατοπαίδι. Η εικόνα επέστρεψε και πάλι και τοποθετήθηκε στην ίδια θέση, ενώ παράλληλα λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας. Παρόλα αυτά, η εικόνα αναχώρησε και πάλι από το Βατοπαίδι και βρέθηκε ξανά στην Μονή Ξενοφώντος. Τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821, Οθωμανός που θέλησε να εμπαίξει την θαυματουργή εικόνα, τιμωρήθηκε αμέσως από την Παναγία.




Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Αφιέρωμα της Μαρίας Παλαιολογίνας, δύο φορές βρέθηκε αβλαβής και ανέπαφη σε ανάλογες πυρκαγιές που συνέβησαν στην ιερά Μονή. Μάλιστα στη μια εξ΄ αυτών στις 30 Νοεμβρίου του 1761, η μονή κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.




ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

Στους χρόνους του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου, ο μοναχός Αγάθων λυπούνταν ιδιαίτερα διότι η Μονή στερούνταν πολλά και με πολλά δάκρυα προσεύχονταν μια νύχτα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, όταν κάποια στιγμή κουρασμένος κάθισε στο στασίδι απέναντι από την εικόνα και αποκοιμήθηκε. Τότε ακούει φωνή από την εικόνα της Θεοτόκου, η οποία του είπε να μην λυπάται αφού Αυτή φροντίζει για όλο το Άγιον Όρος. Ξυπνώντας ο Αγάθων, διαπίστωσε ότι το πιθάρι της Μονής ήταν γεμάτο λάδι. Αμέσως ενημέρωσε τους αδελφούς για το μεγάλο θαύμα και όλοι μαζί με δάκρυα μεγάλης χαράς, δοξολόγησαν την Παναγία για το μέγα θαύμα που τους έκαμε.



ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΣΑ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ

Όταν ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης έκτιζε την Μονή, έμεινε από χρήματα – κατά παραχώρηση Θεού – και στεναχωρούνταν ότι δεν θα τελείωνε το θεάρεστο έργο του, αποφάσισε να πάει στις Καρυές για να συμβουλευθεί τον πρώτο του Όρους εάν έπρεπε να ζητήσει βοήθεια από τον Αυτοκράτορα ή άλλους άρχοντες. Καθ΄ οδόν του εμφανίστηκε η Παναγία, και επειδή ο όσιος ζήτησε σημείο, του είπε να χτυπήσει μια πέτρα με τη ράβδο του σταυροειδώς στο όνομα της Αγίας Τριάδος και θα βγει νερό, όπως και έγινε. Τότε ο Άγιος έπεσε κάτω, προσκύνησε την Παναγία και ζήτησε συγνώμη. Παράλληλα η Θεομήτορα του είπε να επιστρέψει πίσω στην Μονή, όπου θα βρει όλες τις αποθήκες γεμάτες και τα αναγκαία προκειμένου να τελειώσει η οικοδόμησή της. Παράλληλα του είπε να μην εκλέξει οικονόμο, αφού Αυτή θα είναι η Οικονόμος τους πάντα και θα φροντίζει για τις ανάγκες τους. Κατόπιν η Παναγία έγινε άφαντη, ο δε όσιος Αθανάσιος επέστρεψε στην Μονή και διαπίστωσε το θαύμα της Παναγίας. Έτσι αγιογράφησαν στην Λαύρα την εικόνα της Παναγίας της Οικονόμισσας, ενώ στην Μονή σύμφωνα με τη θέληση της Παναγίας δεν υπάρχει οικονόμος, αλλά παρά οικονόμος (βοηθός οικονόμος).


ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ


Μια απροσεξία του εκκλησιάρχη μοναχού της Μονής Χιλανδαρίου, κατέκαψε το 1837 σχεδόν όλο το τέμπλο του καθολικού το 1837, όπου βρίσκονταν η εικόνα της Παναγίας, η οποία παρέμεινε θαυματουργικώς ανέπαφη. Την ώρα της καταστροφής αναγνώστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος μπροστά στην εικόνα, και έτσι προήλθε η ονομασία της. 

ΠΗΓΗ : ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΘΩ, ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ 1861.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου