"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΑΠΡΙΚΙΟΣ - ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ


Ήταν κάποτε δύο φίλοι, ο Νικηφόρος και ο Σαπρίκιος. Ζούσαν στην Αντιόχεια τον 4ο αιώνα μ. Χ. Κάποια στιγμή συνέβη να μαλώσουν για κάποιον ασήμαντο λόγο. Τότε ο Σαπρίκιος μίσησε τόσο πολύ τον Νικηφόρο, που από αδελφικοί φίλοι έγιναν εχθροί. Ο Νικηφόρος προσπαθούσε με πολλούς τρόπους να πείσει τον Σαπρίκιο ότι δεν έπρεπε αυτοί που ήταν τόσο αγαπημένοι, να μη μιλούνε, αλλά αυτός δεν άκουγε τίποτα.

Εκείνα τα χρόνια ξέσπασε διωγμός. Ο Σαπρίκιος συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του και τον πήγαν να τον εκτελέσουν. Ο Νικηφόρος όταν έμαθε ότι ο παλιός του φίλος θα πέθαινε, έτρεξε να τον βρει. Τον ακολουθούσε καθώς οι ειδωλολάτρες πήγαιναν για να τον οδηγήσουν στο θάνατο και τον παρακαλούσες να τον συγχωρέσει. Όμως ο Σαπρίκιος, και τη στιγμή εκείνη που επρόκειτο να πεθάνει δεν τον συγχωρούσε, τόση κακία έκρυβε μέσα του. Τότε τη στιγμή που ο δήμιος ετοιμαζόταν να αποκεφαλίσει τον Σαπρίκιο, αυτός άλλαξε γνώμη, αρνήθηκε το Χριστό και θυσίασε στα είδωλα.

Ο Νικηφόρος, μη μπορώντας να πιστέψει πού οδήγησε το μίσος τον Σαπρίκιο, ζήτησε και πήρε τη θέση του, μαρτύρησε για το Χριστό και αγίασε. Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Νικηφόρου κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου. Η παράδοση λέει ότι ο Σαπρίκιος πέθανε λίγο μετά το μαρτύριο του Νικηφόρου, χωρίς να συγχωρέσει και χωρίς να συγχωρεθεί.

ΠΗΓΗ : ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΜΙΓΟΥ, ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ 1996, σ. 184.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου