"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

ΠΩΣ ΖΟΥΣΕ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ

                                                                                    (Mama 365.gr)
Α.ΠΟΣΟ ΕΜΕΙΝΕ ;
Έμεινε στο ναό από τριών μέχρι δεκαπέντε ετών. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια !

Και μόνο του το γεγονός αυτό (πώς ένα κοριτσάκι τριών ετών έμεινε τόσα χρόνια στο ναό !....) θα πρέπει να μας αφήσει έκπληκτους. "Ξένη σου η πρόοδος Παρθένε" λέει ο υμνωδός (ωδή ε΄ Κ΄ Νοεμβρίου).

Β. ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ;
Γύρω - γύρω και στο ύψος του ναού υπήρχαν "ξενώνες"(όπως έχουν σήμερα τα μοναστήρια) χωρισμένοι κατά πτέρυγες. Σε κάθε πτέρυγα έμενε και ένα "γκρουπ".

Οι προσκυνητές που έρχονταν από μακριά έμεναν στο δικό τους ξενώνα. Ξεχωριστό ξενώνα είχαν και οι Ναζιραίοι. Και οι αφιερωμένες χήρες (ως η χήρα Άννα, Λουκ. 2,36) που υπηρετούσαν στον ναό είχαν και αυτές τον ξεχωριστό ξενώνα. Και οι παρθένες, που για ορισμένο καιρό αφιερώνονταν στην υπηρεσία του ναού, είχαν δικά τους διαμερίσματα. Μαζί μ΄ αυτές έμεινε και η Παρθένος Μαριάμ. Ήταν η μικρότερη στην ηλικία.

Γ. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ
-Ήταν ατάραχη και ειρηνική.
-Σεμνή και ταπεινή σε όλα.
-Προπαντός, ολιγομίλητη, σοφή στην σκέψη και γοργοϋπήκοος.
-Χαιρετούσε τους πάντες με το "χαίρε", τους τιμούσε και τους προσκυνούσε.

Μ΄ ένα λόγο η εν γένει συμπεριφορά της ήταν τέτοια, ώστε εξέπληξε τους πάντες. Η φήμη της κυκλοφόρησε στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δ.ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
α. Παιδί σημαίνει παιχνίδι.
Το παιδί δεν κάνει χωρίς να παίζει. Δεν μπορεί λ.χ. να καθηλωθεί επί ώρες στο γραφείο του. Είναι και λιχουδιάρικο. Του αρέσουν τα νόστιμα φαγητά, τα γλυκά κ.α. Η νηστεία ηχεί άσχημα στ΄ αυτιά του. Έχει αδυναμία και στον ύπνο. Θέλει να κοιμάται. Δύσκολα ξυπνά πρωί.

Η μικρή Μαρία όταν εισήλθε στο ναό ήταν κοπελίτσα τριών ετών. Έμεινε μέχρι τα δεκαπέντε της χρόνια. Δηλαδή όλη την παιδική της ηλικία, την πέρασε μέσα στο ναό. Αξίζει να δούμε πώς διήλθε την παιδική της ηλικία.

β. "Ξένη η ένδον του ιερού αγωγή"
     (ωδή ε΄ Κ΄ Νοεμβρίου)
Η Μαρία εισήλθε στο ναό "κατατρυφήσαι της θείας χάριτος" (Στ΄ωδή ΚΑ΄ Νοεμβρίου). Είχε να εκτελέσει ένα μοναδικό, ιερό και απώτερο σκοπό. Να ετοιμάσει τον εαυτό της να γίνει μητέρα του Θεού, "εν τω ναώ του Θεού ανατίθεσθαι αυτώ ετοιμασθήναι εις Θείαν κατοίκησιν, της Παρουσίας αυτού" (α΄ ωδή ΚΑ΄ Νοεμβρίου). Και αυτό θα γινόταν με τη κατά Θεόν άσκηση. Είναι εκπληκτικό ! Η μικρή Μαρία (όπως μας πληροφορεί ο άγιος Δημήτριος του Ροστώβ)  πέρασε τα παιδικά της χρόνια με νηστεία ! Με αγρυπνία ! Με προσευχή ! Παρόλο που ήταν μικρή, λέει ο άγιος Ιερώνυμος ζούσε την πιο ασκητική και πιο πειθαρχημένη ζωή !! Λες και ήταν ασπρομάλλης χαρισματούχος στάρετς ! "Ξένη η ένδον του ιερού αγωγή ξένα και παράδοξα τα σα, λόγον υπερβαίνουσαν και διάνοιαν Άχραντε" (ε΄ ωδή Κ΄ Νοεμβρίου).

Ας δούμε αναλυτικότερα το παράδοξο πρόγραμμά της.
α. Ξυπνούσε κατά τις 6 το πρωί. Επί τρεις ώρες έψελνε και προσεύχονταν όρθια στα Άγια των Αγίων.
β. Κατόπιν επί έξι ώρες (π.μ. - 3μ.μ.) ασχολούνταν με εργόχειρο. Οι μεγαλύτερες στην ηλικία παρθένες, και πιο πεπειραμένες την μάθαιναν να ράβει, να κεντά, να υφαίνει. Έμαθε τόσο γρήγορα την τέχνη ώστε όλες την εθαύμασαν.
Οι Ιερείς του ναού από σεβασμό στο πρόσωπό της, της ανέθεσαν να φτιάχνει ό,τι χρειάζονταν ο ναός (καλύμματα, "άμφια" κ.α.).

γ. Παράλληλα με τα εργόχειρα και στο ίδιο χρονικό διάστημα ασχολούνταν με την εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσης. Και πάλι οι μεγαλύτερες την μάθαιναν να γράφει, να διαβάζει. Της έλεγαν διηγήσεις από την Π.Δ. και άλλες διδασκαλίες. Έτσι όταν κάποια μέρα άκουσε πώς θα γεννηθεί ο Χριστός εκ Παρθένου, παρακάλεσε τον Θεό : "Θεέ μου! Αξίωσέ με να τον υπηρετήσω!". Πολύ γρήγορα έμαθε να γράφει και να μελετά. Είχε βάλει την Γραφή σαν κύριο ανάγνωσμά της.

δ. Κατά το μεσημέρι (3μ.μ.) γίνονταν "σύναξη". Οι παρθένες συγκεντρώνονταν και συνέτρωγαν. Κατόπιν πήγαιναν στο κελί τους για να αναπαυθούν. Η Μαρία πήγαινε στα Άγια των Αγίων. Και μέχρι το βράδυ προσεύχονταν.
-Εδώ στα Άγια των Αγίων, την επισκέπτονταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και της έφερνε τροφή.
-Εδώ ο αρχιερέας Ζαχαρίας την είδε κάποτε να συνομιλεί με αγγέλους του Θεού. Αυτό (η συνομιλία με αγγέλους) ήταν για την Παναγία σύνηθες φαινόμενο.
-Θα ήταν δώδεκα ετών, όταν μία νύκτα προσευχόταν στον ιερότατο αυτό χώρο και άστραψε ολόκληρος ! Ταυτόχρονα άκουσε φωνή εκ ουρανού που έλεγε : "Τέξη τον υιόν μου". Ήταν το προμήνυμα του Ευαγγελισμού.


ΠΗΓΗ : ΑΡΧΙΜ. ΒΑΣΙΛ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ, ΠΑΤΡΑ 1997, σ. 28 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου