"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΞΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ - 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

(Saint.gr).

Ήθλησαν στους χρόνους της βασιλείας του Βαλεριανού* (251-259). Ο Ξυστός ήλκε την καταγωγή του από την Αθήνα και είχε ελληνική μόρφωση.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Ρώμης Στέφανου, ανέβηκε στον θρόνο. Αφού συνελήφθη, πιέστηκε να αρνηθεί τον Χριστό. Παρέμεινε βράχος αμετακίνητος στην Πίστη του και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου δι' αποκεφαλισμού.

Μαζί του ο μάρτυς Ξυστός, είχε τον αρχιδιάκονο Λαυρέντιο. Οι ειδωλολάτρες τον διέταξαν να μαζέψει τα ιερά σκεύη της εκκλησίας. Ο Λαυρέντιος αφού τα μάζεψε, τα πούλησε και μοίρασε τα χρήματα στους πτωχούς. Οι ειδωλολάτρες όμως ζητώντας τα χρήματα, τον έριξαν στη φυλακή. Εκεί υπέστη φρικτά μαρτύρια προκειμένου να αρνηθεί την χριστιανική πίστη του και να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς των ειδώλων. Ώσπου στο τέλος, οι ειδωλολάτρες τον έβαλαν πάνω σε μια πυρακτωμένη σχάρα και τον έκαψαν ζωντανό. Τα λείψανά του τα μάζεψε ο Ιππόλυτος και τα ενεταφίασε. Αυτό ήταν η αφορμή της σύλληψής του.

Υπέστη φοβερά μαρτύρια. το σώμα του είχε γεμίσει πληγές. Στο τέλος, τον έδεσαν μα σχοινιά και τον έσερναν αφηνιασμένα άλογα στο έδαφος. Με το τελευταίο μαρτύριο εξέπνευσε και έλαβε κι αυτός τον στέφανο του μαρτυρίου. Την ευχή τους να έχουμε.

*Κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη επί της βασιλείας του Δεκίου. 


ΠΗΓΗ : ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΜΙΓΟΥ, ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ 1996, σ. 151.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου