"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΗΤΟ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΗ ΩΣ ΝΥΜΦΗ… - Κ. ΤΩΜΑΔΑΚΗ


Προ ικανών ετών ευρισκόμενος εις Ενετίαν (Βενετία) και εργαζόμενος επιστημονικώς εις το εκεί μέγα αρχείον, όπου φυλάσσονται πάμπολλα έγγραφα, σχετικά με την ελληνικήν ιστορίαν και το οποίο στεγάζεται εις παλαιόν μοναστήρι, ηθέλησα να επισκεφθώ και την μεγάλην εκκλησίαν του εν λόγω συγκροτήματος. Εισήλθον εις τον χριστιανικόν ναόν, περιεργαζόμενος την αρχιτεκτονικήν του, τα μνημεία του. Εις το βάθος διέκρινα συρροήν κόσμου, φώτα, κεριά. Πολλοί ήσαν συγκεντρωμένοι προ αγάλματος της Θεομήτορος. Επλησίασα. Η Παναγία ήτο ενδεδυμένη ως νύμφη, με μεταξωτόν φόρεμα, με γάντια, με πέπλον, στέμμα, με δακτυλίδια και άλλα κοσμήματα, εφορούσε δε και γοβάκια. Απεμακρύνθην με φρίκη. Μή γένοιτο, Κύριε, να φθάσωμεν εκεί εις την Παναγίαν με τα γάντια, το στέμμα και τα γοβάκια !

Προτιμώ το έρημον εκκλησάκι με τας απεσβεσμένας μορφάς των αγίων, με την ξυλίνην πτωχήν εικόνα της Θεομήτορος, όπου η ταπεινή κόρη των 16 ετών παρίσταται απλή, πτωχά ενδεδυμένη, γονατιστή προ του προσευχηταρίου της, δια να δεχθεί τον Χαιρετισμόν του Ευαγγελισμού, τον οποίον προς Αυτήν κομίζει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύρος μετά Σού. Τον χαιρετισμόν δια του οποίου ηλευθερώθη το σήμερον εορτάζον Γένος ημών. Ναι, Χαίρε Κεχαριτωμένη και υπέρμαχος κόρη, Σύ, η οποία διεφύλαξες το γένος των ανθρώπων και επροστάτευσες το Ελληνικόν Έθνος και όνομα, Σύ, η Αγνή, η Πανάμωμος Κόρη, της Ορθοδοξίας το καύχημα, η Θεομήτωρ η βαστάσασα τον ενανθρωπήσαντα Χριστόν, προστάτευσον και νυν το Γένος των Ελλήνων και διαφύλαξον αυτό εις την πίστιν των πατέρων του, πρέσβευε υπέρ αυτού παρά τω Μονογενεί Σου Υιώ. Επίβλεψον επί ταις δοκιμασίαις ημών και επί ταις ασθενείαις ημών και προφύλαξον ημάς από πάσης αλώσεως βαρβαρικής και εθνικής, λατινικής και αιρετικής.

Ότι προς Σε ευγνωμόνως τας χάριτας αναπέμπομεν και τα νικητήρια αναγράφομεν, την Υπέρμαχον Στρατηγόν και το απροσμάχητον της πίστεως τείχος και έρεισμα. Γένοιτο !
(Απόσπασμα ομιλίας Κ. Τωμαδάκη, Τύπος 1965)

ΠΗΓΗ : «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», τευχ. 45-47, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1992, σ. 188 κ.ε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου