"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

"ΠΑΤΕΡ, ΠΑΤΕΡ, ΣΩΣΟΝ ΤΟΝ ΦΟΝΕΑ ΣΟΥ" - Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ

Στα απόκρημνα βράχια, προς το σπήλαιο του Αγ. Αθανασίου
του Αθωνίτη.

Μετά την δολοφονία του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Β΄ του Φωκά, ανέβηκε στον θρόνο ο Ιωάννης Τσιμισκής, ο οποίος είχε γίνει αποδέκτης συκοφαντικών επιστολών εξ Αγίου Όρους, με τις οποίες κατηγορούνταν ο Όσιος Αθανάσιος ότι χάλασε τις αρχαιοπρεπείς συνήθειες εκείνου του Ιερού Τόπου και νεωτερίζοντας ανέγειρε μεγάλες οικοδομές και μέγαρα.

Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Τσιμισκής κάλεσε τον Όσιο σε απολογία. Όταν τον συνάντησε στη Βασιλεύουσα, αντί για πολέμιος, έγινε φίλος και ευλαβής προσκυνητής του και μόνον εκ της όψεως του Οσίου, της φήμης και των συνομιλιών τους. Έτσι, αντί τιμωρίας, προσέφερε στον Όσιο 244 χρυσά φλουριά για την Λαύρα και άλλα τόσα για το Πρωτάτο. Μόλις επέστρεψε Όσιος στον Άθωνα, όλοι οι συκοφάντες του προσέπεσαν και ζήτησαν συγνώμη. Το μένος όμως του αρχέκακου όφεως αύξανε εναντίον του Οσίου εφόσον πρόκοπτε το Μοναστήρι της Λαύρας. Το γεγονός αυτό διέγνωσε ο ενάρετος αδελφός Θωμάς, ο οποίος είδε σε όραμα, νοερώς, ότι όλοι οι λόφοι και τα λαγκάδια του Άθωνα, είχαν γεμίσει από μαύρους δαίμονες με τη μορφή πιθήκου, οι οποίοι έτρυζαν τα δόντια τους και βρυχούνταν εναντίον του Οσίου.

Το όραμα δεν άργησε να επαληθευτεί. Ένας αδελφός που μίσησε τον Όσιο, ακόνισε ένα μαχαίρι και μια νύκτα τον επισκέφθηκε στο κελλί του με σκοπό να τον φονεύσει. Ανοίγοντας ο Όσιος την θύρα, έπεσε ο κακοποιός αδελφός στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα φώναξε : "Πάτερ μου, Πάτερ, σώσον τον φονέα σου". Άναψε το φώς ο Άγιος και πρόσεξε το ακονισμένο μαχαίρι στο έδαφος, ενώ παράλληλα αφού σήκωσε τον κακοποιό, τον συγχώρησε και τον φίλησε και μάλιστα έκτοτε τον υπεραγαπούσε και προσευχόταν για τον παρ΄ ολίγο φονέα του.

ΠΗΓΗ : ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΛΑΥΡΙΩΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΤΩ "ΑΘΩ", ΑΘΗΝΑΙ 1956, σελ. 12.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου