"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

"ΕΙΔΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΑΣ" - ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ (+1867)

Ιερά Μονή Ζωγράφου.

Μιά χρονιά, παραμονή της 1ης Οκτωβρίου, όπου στο ρωσικό μοναστήρι γίνεται ολονύκτιος αγρυπνία και γιορτάζεται η Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, έφτασε, κατάκοπος κ΄ έτοιμος να ξεψυχήσει ο πατήρ Άνθιμος. Στην ανησυχία και στις ερωτήσεις του φίλου του τραπεζάρη απάντησε :

"Αυτή τη νύχτα βρισκόμουν κοντά στο Μοναστήρι του Ζωγράφου, στην έρημο, και προσευχόμουν όρθιος επάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Την ώρα της προσευχής μου, είδα τη Μητέρα του Θεού να κατεβαίνει απ΄ τον ουρανό στο μοναστήρι σας. Μ΄ αυτή την οπτασία γέμισε η ψυχή μου χαρά και αγαλλίαση και βιάστηκα να φτάσω γρήγορα εδώ, να την προλάβω, ώστε, μαζί με όλους τους αδελφούς, να σκεπάσει κ΄ εμένα τον αμαρτωλό με το άγιο μαφόρι της. Όμως, καθώς άρχισα να τρέχω προς τα εδώ, ξαφνικά και δίχως να το περιμένω, πετάχτηκ΄ επάνω μου ένα μεγάλο φίδι και με δάγκωσε πολύ δυνατά στο πόδι. Κατάλαβα, ότι, κατά παραχώρηση Θεού, ο πονηρός θέλησε να μου στερήσει, μ΄ αυτό τον τρόπο, τη χαρά, την πνευματική ωφέλεια και παρηγοριά, που θα είχα κοντά στην Παναγία, γι΄ αυτό και δεν του έδωκα την παραμικρή προσοχή, αντίθετα, μάλιστα, άρχισα να τρέχω πιο γρήγορα, να φτάσω πιο νωρίς στο μοναστήρι σας".

Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονα.


Έσκυψε τότε ο μοναχός φίλος του και είδε το δαγκωμένο πόδι. η πληγή ήταν πολύ σοβαρή και από μέσα της ανέβλυζε ασταμάτητα το αίμα. Ο μοναχός σταυροκοπήθηκε και ψιθύρισε κάποια θαυμαστικά λόγια. Ήταν μάλλον για την άπειρη αγάπη του Γέροντα προς το Θεό και τη Σκέπη του Αγίου Όρους, την Παναγία, αγάπη που τον είχε κάμει εντελώς αναίσθητο στους πόνους και τα σωματικά παθήματα !

ΠΗΓΗ : Π. Β. ΠΑΣΧΟΥ, Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ (+9/12/1867), "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ", τομ/ ΚΓ΄, 1981, σελ. 618 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου