"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

ΑΝΕΞΑΛΕΙΠΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ


Ο γέρο-Μακάριος εγεννήθη στο Άργος το έτος 1892. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, αλλά έπειτα ο πειρασμός κατάφερε να τον βγάλει από την μετάνοιά του στον κόσμο και νυμφεύθηκε. Απέκτησε μάλιστα και ένα παιδάκι. Ζούσε λοιπόν εν λήθη των υποσχέσεών του, ώσπου μια μέρα ο Θεός του έδειξε σημείο και συγκλονίστηκε.

Παίζοντας μια μέρα με το παιδάκι του τον ρώτησε εκείνο όλο αθωότητα :

-Μπαμπά, τί είναι αυτά τα κόκκινα που έχεις πάνω σου ;
Κοίταξε ο πατέρας το άσπρο πουκάμισό του και ρώτησε με απορία το μικρό.
-Ποιά κόκκινα, παιδί μου ; Τί βλέπεις ;
-Να, αυτός ο κόκκινος σταυρός με τα σχέδια και τα γράμματα......... Τί είναι ;
Έντρομος ο πατέρας ξανακοίταξε στο στήθος και κατάλαβε ότι έβλεπε ο μικρός την χάρι του Μ. Σχήματος. Συγκλονίστηκε που η Χάρις και η αγάπη του Θεού δεν τον είχαν εγκαταλείψει παρ΄ όλη την δική του αποστασία, και ευθύς μετανόησε. Όπως έπαιζε με το μικρό του, το αγκάλιασε, το ασπάσθηκε και αμέσως έφυγε για το Άγιον Όρος.

Γύρισε στη μετάνοιά του, όπου έγινε υπόδειγμα μετανοίας. Σε όσους τον γνώρισαν έκανε εντύπωση η μειλίχια σοβαρότης του, η σύννοια, η σιωπή, το αρχοντικόν του χαρακτήρος του  και η αγάπη που εκδηλωνόταν έμπρακτα στη διακονία του στο Αρχονταρίκι.

Έζησε στη Μονή πολλά χρόνια και εκοιμήθη το έτος 1975 αφήνοντας μνήμη ενάρετου μοναχού και υπόδειγμα μετανοίας.

ΠΗΓΗ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΑΓΙΟΣ "ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ" ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2011, σ. 352 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου