"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ο ΑΒΒΑΣ ΜΩΫΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ


Άκουσε (προφανώς περί της αρετής και των υψηλών πνευματικών μέτρων) κάποτε ένας άρχοντας για τον Αββά Μωϋσή και μετέβη στη Σκήτη του να τον συναντήσει. Κάποιοι τότε τον ενημέρωσαν ότι τον αναζητεί ο άρχοντας. ο δε Γέρων Μωϋσής τότε έφυγε από τη Σκήτη και «κρύφτηκε» σε παρακείμενο έλος.

Μόλις έφτασε ο άρχοντας και η συνοδεία του, αναζήτησαν το κελλί του Γέροντα. Τον συνάντησαν και τον ρώτησαν που ευρίσκεται ο Αββάς Μωϋσής. Εκείνος απήντησε : «Τί τον θέλετε ;», «είναι άνθρωπος σαλός». Τότε ο άρχοντας μετέβη στο ναό και είπε στους κληρικούς : «Εγώ άκουσα τα λεγόμενα για τον Αββά Μωϋσή και ήλθα να τον συναντήσω». και να μας συνάντησε εδώ ένας γέροντας που πήγαινε στην Αίγυπτο, και όταν τον ρωτήσαμε που είναι το κελλί του Αββά Μωϋσή, μας είπε : «Τί θέλετε από αυτόν ; είναι σαλός».

Μόλις άκουσαν τα λεγόμενα του άρχοντα οι κληρικοί λυπήθηκαν και κατόπιν του ζήτησαν να τους περιγράψει τη μορφή του γέροντα που μίλησε με άσχημο τρόπο εναντίον του αγίου. Ο άρχοντας απήντησε ότι ήταν : «Γέρων, παλαιά φορών, μακρός και μελανός». Τότε οι κληρικοί κατάλαβαν ότι ήταν ο άγιος Γέρων Μωϋσής και του το αποκάλυψαν. Ο άρχοντας πληροφορηθείς την αλήθεια από τους κληρικούς, και λαμβάνοντας μεγάλη ωφέλεια από το συμβάν, αναχώρησε με τη συνοδεία του.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, β΄ Εκδ., Αθήναι 1970, Εκδ. «ΑΣΤΗΡ». σ. 72.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου