"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Ο Βασιλεύς Αρκάδιος, υιός του Μεγάλου Θεοδοσίου, έστειλε και έφεραν από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, την τίμια Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάγονταν εκεί μαζί με την τίμια Εσθήτα της Παναγίας, από μια γυναίκα Παρθένο. Μόλις έφτασε στη Βασιλεύουσα, τη τοποθέτησε σε λαμπρά θήκη, την οποία ονόμασε Αγία Σορό1.

Μετά το πέρασμα 410 χρόνων, ο Αυτοκράτωρ Λέων ο Σοφός, άνοιξε την Αγία Σορό, για τη σύζυγό του – Αυτοκράτειρα Ζωή, η οποία ενοχλούνταν από ακάθαρτο πνεύμα. Είχε πρωτύτερα αυτή δει μια οπτασία, ότι αν τοποθετούνταν πάνω της η τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, τότε θα ελευθερώνονταν από το δαιμόνιο.

Μόλις ανοίχθηκε η Αγία Σορός, βρέθηκε η αγία Ζώνη της Θεοτόκου ακτινοβολούσα, ωσάν να ήταν θεούφαντος, έχουσα μια χρυσή βούλλα, και ένα υπόμνημα το οποίο φανέρωνε το χρόνο, την Ινδικτίωνα και την ημέρα κατά την οποία μεταφέρθηκε στη Βασιλεύουσα η Αγία Ζώνη, και πώς τοποθετήθηκε από τα χέρια του Αρκαδίου μέσα στην θήκη και ασφαλίστηκε από αυτόν.

Αφού λοιπόν την προσκύνησε ο Βασιλεύς, την άπλωσε τότε ο Πατριάρχης επάνω στην πάσχουσα Αυτοκράτειρα, και ώ του θαύματος ! αμέσως ελευθερώθηκε αυτή από το ακάθαρτο δαιμόνιο.

Όλοι μαζί δόξασαν τον Θεό και Σωτήρα Ιησού Χριστό, και ευχαρίστησαν την Πανάχραντο Μητέρα Του, και ξανατοποθέτησαν την Τίμια Ζώνη μέσα στην Αγία Σορό (=Θήκη), όπου ευρίσκονταν και πρωτύτερα. 

______________________
1.Πιθανότερο είναι ότι μετεκόμισε την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου ο Αρκάδιος, όχι από τα Ιεροσόλυμα, (όπου ευρίσκονταν μόνον η Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου φυλαττόμενη από μια Εβραία, την οποία και μετέφεραν στη Βασιλεύουσα (Βλαχέρνες) οι Πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος), αλλά από την Ζήλα μετακόμισε ο Αρκάδιος την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου και την απέθεσε στον ναό της Θεοτόκου στα Χαλκοπρατεία (σημ.: στον εν λόγω ναό ευρίσκονταν αποθησαυρισμένες και τρίχες του Τιμίου Προδρόμου).


ΠΗΓΗ : ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ, τομ. 3, ΕΝ ΒΕΝΕΤΙΑ 1819, σσ. 298 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου