"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ Γ΄


Οι γονείς δια να μάθουν εις τα παιδιά των την ελεημοσύνην, έκαμνον και το εξής :
«Εδώσατε το κομμάτι το ψωμί εις αυτόν τον πτωχόν ; Ο Χριστούλης τώρα θα ευλογήσει το ψωμί και δεν θα ζημώσουμε το Σάββατον, αλλά την Δευτέραν».
Και αυτό όντως το εθαυματούργει ο Δεσπότης Χριστός και μέχρι την Δευτέραν δεν εζύμωναν. Δι’ αυτό τα μικρά παιδιά, μόλις έβλεπαν ξένον, εφιλονικούσαν μεταξύ των, ποίο θα πάρει τον ξένον να τον φιλοξενήσει. Και μέχρι το 1940 ξενοδοχεία δεν υπήρχον εις τα νησιά, διότι τους ξένους τους έπαιρναν αι εκκλησίαι εις τα κελλιά των και οι νησιώται εις τας οικίας των, όπου τους εφιλοξένουν1.
-Κι’ εσύ τώρα, κυρά Μαρία, πρόσεχε να μη σε ιδούν τα εγγόνια σου θυμωμένην, αλλά πάντοτε να τους ομιλείς με πραότητα. Να διαβάζεις εις αυτά βίους Αγίων. Να μη κάμνετε τίποτε άσχημον, ούτε να φιλονικήτε έμπροσθεν των παιδιών σας, διότι θα τα βλάψετε. Να τα πηγαίνετε εις την εκκλησίαν, να τα νηστεύετε και να κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων, διότι πάρα πολλοί κληρικοί και θεολόγοι λέγουν να κοινωνούν όλοι χωρίς νηστείαν. Προσέχετε να μη το κάμνετε αυτό ποτέ.
Αυτά με ολίγα λόγια σας γράφω και να προσεύχεσθε εις την Παναγίαν και δι’ εμέ τον παπά Χρύσανθον…………………

_______________________
1.Έλεγε επίσης ο Γέροντας άλλοτε : «Εάν επέρναγε ξένος από το σπίτι μας, έμεναν νηστικοί οι ιδικοί μας και του έδιναν και αυτό το ψωμί, που υπήρχε υστερημένον (δηλαδή ολιγοστόν)».

ΠΗΓΗ : +ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΟΥ, ΓΕΡΟΝΤΙΚΑΙ ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ, ΤΟΜ. Α΄, Β΄ ΕΚΔ., ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, ΜΩΛΟΣ ΛΟΚΡΙΔΟΣ, 2011, σσ. 63 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου