"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

"...ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΩΜΕΝΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΗ ΘΕΡΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗ" - ΓΕΡΟ - ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ Ο ΝΗΠΤΙΚΟΣ


Την ίδια εποχή περίπου και στην ίδια περιοχή, λίγο πιο πάνω, στην Σκήτη του Αγίου Βασιλείου, ζούσε και ο Γερο - Θεοφύλακτος, ο οποίος  ήταν πολύ ευλαβής και μεγάλος αγωνιστής. Όλοι παραδέχονταν την αγιότητά του, διότι, όσο και να προσπαθούσε να κρυφτεί, αδύνατο ήταν να μη γίνουν γνωστά τα βιώματά του. Πολλές φορές τον είδαν οι Πατέρες να βρίσκεται σε θεωρία πνευματική........

Κάποτε, μια χειμωνιάτικη νύχτα, βγήκε πάλι έξω στα βράχια, για να κάνει την Ακολουθία του, αλλά απότομα έριξε χιόνι. Οι Πατέρες ανησύχησαν, όταν δεν είχαν τον Γέροντα το πρωί, και βγήκαν στο βουνό, για να ιδούν μήπως τον σκέπασε το χιόνι. Εκεί που έψαχναν, είδαν επάνω σ΄ ένα βράχο κάτι να μαυρίζει και πλησίασαν. Αλλά στενοχωρέθηκαν πολύ, όταν είδαν τον Γέροντά τους τελείως ακίνητο, γιατί νόμισαν ότι πάγωσε. Όταν όμως τον έπιασαν, για να τον κουνήσουν, είδαν να καίει το σώμα του, και τα χιόνια να είναι λιωμένα γύρω του από την θερμή του προσευχή. Με το κούνημα δε που του έκαναν, τότε μόλις συνήλθε από την πνευματική θεωρία, στην οποία βρισκόταν ο άγιος Γέροντας, ή μάλλον τότε επέστρεψε ο νους του πάλι στο Περιβόλι της Παναγίας από τον Παράδεισο.

Οι Πατέρες της Ερήμου τον παραδέχονταν για Νηπτικό τον Γερο - Θεοφύλακτο και τον είχαν σε ευλάβεια. Οι πολέμιοι όμως δαίμονες τον φθονούσαν. Επειδή είχε γίνει φίλος με τους Αγγέλους και ηρπάζετο στον Ουρανό, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τον αποσπάσουν την ώρα της προσευχής, όταν βρισκόταν σε θεωρία, αλλά δεν το κατόρθωναν.

Κάποτε δε, ενώ βρισκόταν σε θεωρία, στον "Άγιο Βασίλειο", τον μετέφεραν οι δαίμονες στην Σκήτη των Καυσοκαλυβίων, για να τον αποσπάσουν, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν.

ΠΗΓΗ : ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ, εκδ. ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 1995, σ. 144 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου