"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΔΔΑ – 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Πρόκειται για μια ελάχιστα γνωστή εορτή εκ των πέντε του Αρχιστρατήγου των Αγγελικών Δυνάμεων, Μιχαήλ. Οι δε πληροφορίες που γνωρίζουμε περί αυτής είναι πενιχρές.

Όπως σημειώνει ο R. Janin, ο Άδδας ήταν ένας εκ των τεσσάρων Μαγίστρων1 που ο Μέγας Κωνσταντίνος2 έφερε από τη Ρώμη στη νέα πρωτεύουσα που οικοδόμησε, τη Κωνσταντινούπολη. Ο εν λόγω αξιωματούχος κατασκεύασε μια κατοικία – από την οποία φαίνεται ότι έλαβε το όνομα και όλη η ευρύτερη περιοχή – κοντά στο οποίο ο Αυτοκράτωρ Ιουστίνος4 ο 2ος ανέγειρε Ιερό Ναό προς τιμήν του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ. Απλή αναφορά περί του εν λόγω Ιερού Ναού έχουμε υπό του χρονογράφου Κεδρηνού και υπό του Κ. Σάθα3



Να σημειώσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τον Ψευδο-Κωδινό, η συνοικία του Άδδα ευρίσκονταν στα περίχωρα της Σιδηράς Πύλης, κοντά στην θάλασσα, ανάμεσα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Θωμά της συνοικίας Αμαντίου και του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ της συνοικίας Άδδα.

Σε τούτο τον Ιερό Ναό, ο οποίος ανοικοδομήθηκε τον 6ο μ.Χ.αιώνα, που ευρίσκονταν εις την συνοικία της Άδδα στη Βασιλεύουσα, τιμούνταν ιδιαίτερα ο Άρχων Μιχαήλ, έτσι ώστε να θεσπιστεί επίσημη εορτή προς τιμήν του, μνημονευόμενη στα Συναξάρια, η εορτή της Σύναξις του Ταξιάρχου Μιχαήλ. Πιθανόν η ιδιαίτερη ευλάβεια του Αυτοκράτορα στον Ταξιάρχη να τον οδήγησε στην οικοδόμηση του εν λόγω Ι.Ναού ή κάποια έκτακτη θαυματουργία του Αρχαγγέλου. 
___________________
1.Πρόκειται για ανώτατο αξίωμα της πολιτείας την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο και τη Bυζαντινή.
2. 272-337 μ.Χ.
3. Χρονικά Ανωνύμου.
4. Ανεψιός του Ιουστινιανού (565-574 μ.Χ.).

ΠΗΓΗ : Janin Raymond, “Topographie de Constantinople byzantine : Le port sophien et les quartiers environnants”, Revue des études byzantines, Année 1943, 1,  pp. 145-147, 150.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου