"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Βλέπετε πώς απεικονίζετε η Δευτέρα Παρουσία στις εικόνες των Εκκλησιών ; Αν προσέξετε, θα δείτε ότι απ’ τον θρόνο του Θεού – απ’ τον ίδιο θρόνο – βγαίνουν δύο ποτάμια. Ένα λευκότατο, εντός του οποίου βρίσκονται οι ψυχές των σεσωσμένων, κι ένα κατακόκκινο, το οποίο είναι ο «πύρινος ποταμός». Σ’ αυτό μέσα βρίσκονται οι ψυχές των κολασμένων. Σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, η εικόνα αυτή, φανερώνει ότι όλοι θα δούμε το Θεό, αλλά η διαφορά θα είναι στο πώς, στον τρόπο με τον οποίο θα Τον δούμε.

Η Εκκλησία έχει, λοιπόν, αυτόν τον ρόλο, να μας ετοιμάσει ώστε να τον δούμε ως Φώς γλυκύτατο και ανέσπερο και όχι ως «πύρ καταναλίσκον». Σκεφτείτε έναν τυφλό, που τον βγάζουμε μέρα μεσημέρι στον ήλιο. Βλέπει ; Δεν βλέπει…………. αλλά αισθάνεται το κάψιμο και υποφέρει.

Αντίθετα, ένας που έχει τα μάτια του ανοιχτά, χαίρεται το φως και όλη την ομορφιά του Θεού. Αυτή είναι η διαφορά και αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας.
- Να μας δώσει τί ;
- Πνευματικά μάτια. Να μας δώσει πνευματικά αισθητήρια, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον Θεό, απ’ αυτήν εδώ την ζωή, ως Φώς γλυκύτατο.

ΠΗΓΗ : ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΑΒΒΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ – ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΠΑΤΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΗΣΥΧΑΣΤΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010, σ. 37.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου