"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΟΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ – Η «ΔΙΑΘΗΚΗ» ΤΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ


Παραμονές της άλωσης της Πόλης το 1453, έλαβε χώρα στην Αγία Σοφία λειτουργία των Ορθοδόξων μετά των σχισματικών Φράγκων - όπου παρουσία του Καρδινάλιου Ισιδώρου έγινε και η μνημόνευση του ονόματος του Πάπα - προς εφαρμογή της ψευδοένωσης που είχε συμφωνηθεί, προκειμένου να ληφθεί στρατιωτική βοήθεια και να λυτρωθεί η Πόλη. Οι Ορθόδοξοι Μοναχοί και ο λαός που αντιδρούσαν, έσπευσαν στον Γεννάδιο μετά δακρύων και στεναγμών προκειμένου να τον συμβουλευθούν τι να κάμουν, να προσχωρήσουν δηλαδή στη ψευδοένωση μετά των δυτικών ή να παραμείνουν στη πατροπαράδοτη πίστη.  Ο Γεννάδιος τότε παίρνει χαρτί και αποτυπώνει τη γνώμη του, την οποία επικολλά έξω από το κελί του προκειμένου να το αναγνώσει ο λαός : 




Πηγή : ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΖΑΜΠΕΛΙΟΥ, ΑΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ   ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΕΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ), ΚΕΡΚΥΡΑ 1852, σ. 545.

2 σχόλια:

  1. διαλέγεις από τα δυο κακά το λιγότερο κακό, που τα βρίσκεις πάντως εν Χριστό αδελφέ Μιχάλη.
    Αμήν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου φίλε σε ζητήματα πίστεως δεν ισχύει αυτό. Όπως λέει ο Χριστός δεν γίνεται να δουλεύεις σε δύο Κυρίους, ή με το Θεό θα είσαι ή με τον άλλο. Νασαι πάντα καλά και μην ξεχνάς τι σου είπαν στη τελευταία σου εκδρομή.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή