"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ


ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
...Σοι γράφω, εξοχώτατε...., αποβλέπων ουχί εις το υψηλόν αξίωμα και την ματαίαν και πρόσκαιρον δόξαν και τιμήν, αλλά εις το καλόν και το συμφέρον της πατρίδος, εις το να βοηθήσης το δυστυχισμένον έθνος, το οποίον, ως εν πλοίον εν πελάγει τρικυμιώδει, κτυπούμενον από τα άγρια κύματα, κινδυνεύει να καταποντισθή.

Μία καλή, συνετή, ευσεβής και διακριτική Κυβέρνησις δύναται να σώση το έθνος. Αλλά και μόνη της δεν δύναται, εάν δεν συνδράμη, συμβοηθήση και ο λαός, καθώς και μόνος ο κυβερνήτης ενός πλοίου δεν δύναται να σώση το κινδυνεύον πλοίον, εάν δεν συμβοηθήσουν και οι ναύται. Αλλά εκείνο το οποίον θα σώση το έθνος, την Κυβέρνησιν και τον λαόν, είναι ο Θεός, ο πάντα ποιών και μετασκευάζων, ο περί πάντων προνοών και προς το εκάστου συμφέρον φιλανθρώπως πάντα οικονομών. Ο Θεός σώζει την Ελλάδα, αλλά πότε ; όταν πάντες επιστρέψωμεν προς Αυτόν. Διότι πρέπει να ομολογήσωμεν την αλήθειαν, ότι αι πολλαί μας αμαρτίαι μας απεμάκρυναν από τον Θεόν, "Οι δε μακρύνοντες εαυτούς από του Θεού, απολούνται", λέγει το Πνεύμα το Άγιον διά του προφητάνακτος Δαβίδ.

Η πρώτη φροντίς μιάς συνετής Κυβερνήσεως, εν συνεννοήσει μετά της Ιεράς Συνόδου, είναι να κηρύξουν μετάνοιαν εις τον Ελληνικόν λαόν και επιστροφήν προς τον Θεόν.

α)Να εκδώση η σεβαστή Κυβέρνησις αυστηρόν νόμον κατά της μιαράς βλασφημίας. Να τιμωρούνται οι βλάσφημοι προς παραδειγματισμόν και φόβον.
β)Κατά τας Κυριακάς και μεγάλας εορτάς να κλείνουν τα καταστήματα, καφενεία, εργοστάσια, κομμωτήρια κλπ, ιδίως κατά την ώρα της Θ. Λειτουργίας, διά να πηγαίνουν οι χριστιανοί εις την εκκλησίαν, και
γ) Να κλείσουν τα άσεμνα θέατρα και οι κινηματογράφοι. να σταματήση η χαρτοπαιξία, τα καλλιστεία, η άσεμνος αμφίεσις και ξετσιπωσύνη των γυναικών, η έκδοσις και κυκλοφορία ψυχοφθόρων περοδικών με φωτογραφίας ασέμνων γυναικών και λοιπά είδη της κακίας, διά τα οποία έρχεται η οργή του Θεού, επί τους τα τοιαύτα πράττοντας. Και κατ' αυτόν τον τρόπον θα έλθη η χάρις του Θεού και η ευλογία εις το έθνος μας και θα ίδωμεν ημέρας αγαθάς.
.................
ΠΗΓΗ : Ο ΓΕΡΩΝ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ, Τομ. 2, Εκδ. "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ", ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1988, σ. 512.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου