"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

"ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ" - ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η ανωτέρω φωτογραφία, με τη γραφή από σπρέι σε κάποιο τοίχο, μου έδωσε την αφορμή να κάμω τις σκέψεις που ακολουθούν. Μου θύμισε έντονα τον τίτλο του περίφημου βιβλίου του μεγάλου Ίωνα Δραγούμη : "ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ".
 
"Αν οι σημερινοί άνθρωποι με τη λογική τους ζούσαν το καιρό των διωγμών, δε θα είχαμε κανένα μάρτυρα. Οι πρώτοι χριστιανοί δεν έβαζαν καθόλου τη λογική αλλά ακράδαντα ομολογούσαν τον Χριστό και φλέγονταν για τα μαρτύρια............... Με χαρά έτρεχαν να μαρτυρήσουν για το Χριστό, φλέγονταν από Θείο έρωτα".
Τούτα τα σοφά και εμπνευσμένα από το Πανάγιο Πνεύμα λόγια, μας είχε διδάξει σε ανύποπτο χρόνο ο σύγχρονος Άγιος του Γένους μας, ο Όσιος Παίσιος, λες και ζούσε στις δισχίμαιρες ημέρες μας και παρακολουθούσε με πόνο τον ανελέητο διωγμό της Ορθοδοξίας, την αυξανόμενη αποστασία, την αργή διάλυση της Πατρίδας. Αναμφίβολα τα έβλεπε με τους πνευματικούς του οφθαλμούς και προειδοποιούσε έμμεσα για το κλείσιμο των Ιερών Ναών, την υποταγή της Εκκλησίας στον Καίσαρα, την οφθαλμοφανή Μέγα-Αποστασία, ακόμη και από τους μη παραδοσιακά αδιάφορους χριστιανούς. 


Προείδε τότε και είδαμε κι εμείς στις σκοτεινές πνευματικά ημέρες μας, κλειδαμπαρωμένους Ιερούς Ναούς, λες και ο Χριστός που σώζει μολύνει, εξουθενωτικές διώξεις της εξουσίας σε "απείθαρχους" κληρικούς και λοιδορία-εμπαιγμός τους από τη πνευματική τους αρχή, απολυμάνσεις ναών, μασκοφόροι κληρικοί και άλλοι, διαφορετικές λαβίδες για το ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας ή χρήση οινοπνεύματος για απολύμανση (Ρωσία), παύση της Θείας Κοινωνίας σε ορθόδοξους ναούς τους εξωτερικού, διανομή αντίδωρου σε σακουλάκια ή αλουμινόχαρτο, ενίοτε μαζί με μάσκες και απολυμαντικά, συστάσεις μη προσκύνησης των ιερών εικόνων (απαγόρευση σε ναούς του εξωτερικού), ή ψευδοπροσκύνηση αυτών με υπόκλιση της κεφαλής, μάσκες και γάντια από λειτουργούς σε ορθόδοξες εκκλησιές της αλλοδαπής, αποστάσεις στους χώρους λατρείας και στους καφέδες και τα ρέστα ο ένας πάνω στον άλλον, νουμεράκια εισόδου σε ιερούς ναούς, ενώ ακούγεται ότι μεθοδεύεται ακόμη και η κατάργηση της Θείας Κοινωνίας (ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ). 
Είδαμε όμως και έλλειψη ανδρείας, θυσιαστικού πνεύματος και εν Χριστώ φρονήματος (πλην εξαιρέσεων κληρικών και λαϊκών), από ένα ποίμνιο ακατήχητο, αποστεωμένο, εκκοσμικευμένο. ενώ σε λίγο ίσως να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει πλέον ικανή πραγματική μερίδα Ορθοδόξων και θα ψαχνόμαστε μεταξύ μας. 


Οι ελάχιστοι που τόλμησαν να αντισταθούν και να δώσουν ομολογία πίστεως, αντιμετωπίστηκαν στη καλύτερη των περιπτώσεων ως γραφικοί και καθυστερημένοι, ενώ στη χειρότερη σύρθηκαν στα δικαστήρια, διαπομπεύθηκαν από την υποτιθέμενη "κανονικότητα" και κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Σε λίγο θα μας απαγορεύσουν και να σκεπτόμαστε μου λέει ο λογισμός μου. Θα θεωρείται ίσως αδίκημα.
Και ο Θεός από ψηλά, ακόμη μας ανέχεται και δεν έχει ανοίξει τις πύλες της φωτιάς όπως έπραξε για τα Σόδομα και τα Γόμορα. Πολλοί ξεχνούν εσκεμμένα το περιστατικό και μιλούν αόριστα μόνο για αγάπη, λησμονώντας τη παιδαγωγική τιμωρία του Δημιουργού προς τους απιστούντες Ισραηλίτες. 


Δίδει όμως μηνύματα για τις επερχόμενες συμφορές. Καντήλες που κινούνται μπροστά από ιερές εικόνες, δάκρυα και αίμα σε ιερές εικόνες, εμφανίσεις Αγίων - όπως του Αγίου Παισίου - που προλέγουν το ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ που ολοένα και πλησιάζει τη δύστυχη πατρίδα μας. Πιστεύει κανείς ;
Χρόνους πριν τα είχε προορίσει και ο νέος μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Εφραίμ ο Αριζωνίτης : "Ετοιμασία επειδή σύντομα θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα...............Η Ελλάδα γύρισε τη πλάτη της στον Χριστό ! Γι' αυτό θα υποφέρει πολλά.....".
Μόνη οδός σωτηρίας η πνευματική αφύπνιση και η ριζική μετάνοια και προσευχή. Αυτό ήταν το μήνυμα του Προφητικού λόγου στη Παλαιά Διαθήκη, του Μέγιστου των Προφητών Ιωάννη του Προδρόμου, των σύγχρονων Αγίων της Εκκλησίας μας και της "ανώνυμης" Γερόντισσας της Αττικής σε κάθε της προφητικό - αποκαλυπτικό ποίημα. 
Αυτή πάντα ήταν και θα είναι η συνταγή της ορθόδοξης επί γης πολιτείας και βιωτής, η συνταγή των Αγίων.

Σημ. Οι φωτογραφίες από τις ιστοσελίδες Trelogiannis και Tasthyras.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου