"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

«Ὤφθησαν, αἱ πηγαὶ τῆς ἀβύσσου.... »

TO ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΒΥΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΗΡΙΟ
ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΝΤΕΣ.

«Ὤφθησαν, αἱ πηγαὶ τῆς ἀβύσσου.... »,
λέγει ο ειρμός της α΄ Ωδής του σημερινού κανόνα του όρθρου και μας χτυπάει με τον πιο εμφαντικό τρόπο το σήμαντρο της μετάνοιας. Τον μοναδικό δρόμο που λυτρώνει τον άνθρωπο και απαντά στα αδιέξοδα της ζωής του, που ο ίδιος δημιούργησε.

Η ανθρωπότητα, όπως έλεγε - αν θυμάμαι καλά - ο περίφημος Όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος - τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα-, έχει ξεπεράσει σε κακία και αμαρτία όλες τις έως τότε γενιές των ανθρώπων. Βόρβορος και δυσωδία έχει σκεπάσει τα πάντα. Για να συμπληρώσει με στεντόρεια φωνή μετέπειτα ο μακαριστός Λέων της Ορθοδοξίας, ο πατήρ Αυγουστίνος Καντιώτης Επίσκοπος Φλωρίνης, ότι οι άνθρωποι ζουν σήμερα : «Ώσπερ δε αι ημέραι του Νώε, ούτως έσται και η παρουσία του υιού του ανθρώπου. ώσπερ γαρ ήσαν εν ταις ημέραις ταις προ του κατακλυσμού τρώγοντες και πίνοντες, γαμούντες και εκγαμίζοντες, άχρι ης ημέρας εισήλθε Νώε εις την κιβωτόν, και ουκ έγνωσαν έως ήλθεν ο κατακλυσμός και ήρεν άπαντας, ούτως έσται και η παρουσία του υιού του ανθρώπου», (Ματθ. κδ’, 37-39), "’Ολίγος καιρός μᾶς δίδεται ὡς προθεσμία", υπενθυμίζοντας το σχετικό χωρίο του Ευαγγελιστού Ματθαίου σε ένα από τα μεγαλειώδη προφητικά κηρύγματά του («ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ» ΚΥΜΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 1951, ΦΥΛΛΑΔΙΟΝ 11). Περισσότερα εδώ : https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=47908

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΔΡΑΚΟΝΤΕΣ ΤΟΥ
ΦΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΒΥΣΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Υπάρχει διέξοδος ; Λύτρωση ; Σωτηρία ; Δυστυχώς οι άνθρωποι στρέφουν τις ελπίδες τους σε ανθρώπινα σχήματα, προκειμένου να βρουν λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησε η αμαρτία τους. Λησμονούν ή δεν γνωρίζουν το Ψαλμικό : "μὴ πεποίθατε ἐπ᾿ ἄρχοντας, ἐπὶ υἱοὺς ἀνθρώπων, οἷς οὐκ ἔστι σωτηρία" (Ψαλμός 145, 3).

Μία είναι η διέξοδος στα ανθρώπινα αδιέξοδα, ο Αναστημένος Ιησούς Χριστός. Όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν στον όλεθρο και στις πηγές της αβύσσου, οι οποίες κάνουν ήδη με ποικίλους τρόπους εμφανή τη παρουσία τους. 

Καλή Μεγαλοβδομάδα αδέλφια.

Σημείωση : Οι καταπληκτικές εικόνες προέρχονται από το εξαιρετικό άρθρο του κ. Γιάννη Κουτσούκου: ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ  ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΜΑΙΟΣ 2016 - https://koutsoukos.wordpress.com/2016/05/05/4438/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου