"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ


Ήταν κάποτε η Ελλάς ένα καθαρό έθνος, μια αμιγής χώρα, μία καθαρή φυλή, λαός χριστιανικός. Είναι το πρώτο έθνος που πίστεψε στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Στη μικρή αυτή ευλογημένη γωνία ιδρύθηκαν οι πρώτες εκκλησίες, και όλοι ζούσαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, με αληθινή ευγένεια, απηλλαγμένοι πια από την ειδωλολατρία.

Αλλά τα τελευταία χρόνια τί έπαθε η πατρίδα μας, η ορθόδοξος χριστιανική Ελλάς ; Ανακατευτήκαμε. Βγήκαμε έξω, ταξιδέψαμε, πήγαμε σε ξένα κράτη, επικοινωνήσαμε με Ευρωπαίους και άλλους λαούς. Πέντε εκατομμύρια είναι οι Έλληνες που βρίσκονται σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος. Άνοιξαν έπειτα οι πόρτες της Ελλάδος, ήρθαν ξένοι σ΄ εμάς. Εκατομμύρια τουρίστες δεχόμαστε κάθε χρόνο απ΄ όλο τον κόσμο. Με ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και έντυπα μας μεταδίδονται κακές συνήθεις και ξένα έθιμα. Και τί πάθαμε. αλλοιώσαμε το χαρακτήρα μας, νοθεύσαμε τα ήθη μας, χάσαμε τη παράδοσή μας. Γίναμε αυτό που λέει το ευαγγέλιο, "Γαλιλαία των Εθνών" ! Όλοι έχουμε επηρεασθεί.

Μήπως υπερβάλλω ; Όπως ντύνονται - μάλλον γδύνονται - οι ξένοι, έτσι κ΄ εμείς. Κολυμπούν εκείνοι ανακατεμένοι, αρσενικοί και θηλυκοί μαζί στα μπαίν - μίξς ; το ίδιο κ΄ εμείς. Χορεύουν εκείνοι ανήθικους χορούς ; τους ακολουθούμε. Τραγουδούν εκείνοι έκφυλα τραγούδια ; τα ίδια κ΄ εμείς. Πού είναι τα τραγούδια που έλεγαν οι πρόγονοί μας ; πού είναι το σεμνό ντύσιμο των Ελληνίδων ; Όλα πλέον άλλαξαν. Και η γλώσσα μας ακόμη κοντεύει να χαθεί. Ένας πολιτικός καυχήθηκε ότι θα κάνει την Ελλάδα Ευρώπη. Και κάποια κυρία είπε ότι θα κάνει τις Ελληνίδες να σκέπτονται και να ζουν σαν Αμερικάνες. Και τί θα μείνει πλέον από την Ελλάδα, τα βουνά και τα λαγκάδια ; Όλα τ΄ αλλάξαμε. Τί έμεινε ; Το τομάρι μας μόνο. Γίναμε "Γαλιλαία των εθνών".

Αν όμως έχει αξία η Ελλάς, η αξία της είναι ότι έχει μια δική της φυσιογνωμία, έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. και ο πολιτισμός της είναι η Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι η ψυχή της Ελλάδος. αν χάσουμε την Ορθοδοξία, χάσαμε την Ελλάδα...

Όλες οι λέξεις του Χριστού μας έχουν αξία, αλλά ιδιαίτερα η πρώτη και η τελευταία που είπε. Η πρώτη λέξη που βγήκε από τα πανάχραντα χείλη του Χριστού μας είναι το "Μετανοείτε" (Ματθ. 4,17), και η τελευταία λέξη που είπε επάνω στο σταυρό είναι το "Τετέλεσται" (Ιωαν. 19,30).

"Μετανοείτε", είπε ο Χριστός. "Μετανοείτε" άντρες και γυναίκες, κλήρος και λαός, μικροί και μεγάλοι. Ο δρόμος που πήραμε είναι λάθος. Σωστός δρόμος είναι μόνο η οδός όπου μας καλεί ο Χριστός. Ξεφύγαμε, απομακρυνθήκαμε, βρεθήκαμε μακριά από τις ρίζες μας. Γίναμε Ευρωπαίοι, λαός έκφυλος, γεμάτος ελαττώματα. Πού είναι οι προγονικές μας αρετές ; πού είναι η ευγένεια, η σεμνότης, ο φόβος του Θεού, η εργατικότης, η τιμιότης, η φιλαλήθεια, η συνέπεια, η ακρίβεια ; .............. Φύγαμε μακριά από το Θεό. Ένα μας υπολείπεται. να μετανοήσουμε, μετάνοια και εξομολόγησις.

Είθε ο Θεός να μας δώσει ένα δάκρυ, δάκρυ από ΄κείνα που έχυσαν οι άγιοι, κι αυτό να γίνει Ιορδάνης, μέσα στον οποίο θα πλύνουμε αμαρτήματά μας. Διαφορετικά μας περιμένει τσεκούρι και φωτιά. Το είπε ο Πρόδρομος. Δέντρο, που δεν κάνει καρπό, "εκκόπτεται και εις πυρ βάλλεται" (Ματθ. 3,10) [...]

Αγαπητοί μου ! Πιστή στα θεία ήταν ανέκαθεν η πατρίδα μας. Η αθεία ετιμωρείτο ως το μεγαλύτερο έγκλημα. Αλλά τελευταία μια μερίδα λαού παρασύρθηκε από υλιστικές θεωρίες και αποστάτησε. Τον κίνδυνο αυτόν είχε διαβλέψει ο ιστορικός Παύλος Καρολίδης και επισφραγίζοντας την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους σημείωνε : "Μέγας είναι ο κίνδυνος ο εκ του κράτους του υλισμού απειλών την ηθικήν υπόστασιν του Ελληνικού Έθνους". Εξέφραζε όμως και την πεποίθηση, ότι η πίστη θα νικήσει την απιστία.

Μόνη ελπίδα η επάνοδος στην πίστη ! Και πράγματι, αυτή σώζει κάθε φορά το έθνος θαυματουργικά.................

ΠΗΓΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΑΣ, Β΄ ΕΚΔ., "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ", ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017, σ. 3 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου