"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


Μετά από παρέλευση τριών και πλέον αιώνων από τον μαρτυρικό Θάνατο του Αρχιδιακόνου Στέφανου, ο ευσεβής ιερεύς Λουκιανός που κατοικούσε στην κώμη όπου ευρίσκονταν κρυμμένο το ιερό σκήνωμα του μάρτυρα, δέχθηκε την φανέρωση του Στέφανου δύο ή τρεις φορές. Ο Λουκιανός, συνάντησε τον Ιεροσολύμων Ιωάννη και του ομίλησε για την οπτασία που είχε. Ο δε Πατριάρχης, συνοδευόμενος από ιερείς - με ανείπωτη χαρά, πήγε στον τόπο όπου του υποδείχθηκε και αφού έσκαψαν, ευρήκαν την θήκη όπου ευρίσκονταν αποτεθησαρισμένα τα άγια λείψανα του Πρωτομάρτυρα Στέφανου.

Ακολούθησε μέγας σεισμός και ευωδία μεγάλη επλήρωσε όλη εκείνη την περιοχή. Άνωθεν δε εξ ουρανού ακούστηκαν χοροί Αγγέλων να ψάλλουν το : «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Κατόπιν, αφού προσκύνησε ο Πατριάρχης με χαρά και ευφροσύνη το άγιο Λείψανο του μάρτυρα και εν συνεχεία οι κληρικοί και ο παρευρευθείς πιστός λαός, εσήκωσαν τη θήκη με το άγιο λείψανο του Στέφανου και προπορευομένων των λαμπάδων και του θυμιάματος, με την πρέπουσα τιμή και μεγαλοπρέπεια, το μετέφεραν στα Ιεροσόλυμα και το εναπέθεσαν στην Αγία Σιών.

ΠΗΓΗ : ΚΩΝ/ΝΟΥ Κ. ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΝ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ, ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ 1897, σ. 226 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου