"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - Η ΕΦΕΤΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στην ημερίδα μας θα κάμουν ανακοινώσεις εκλεκτοί και διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι και ερευνητές. Ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, Kαθηγητής Δογματικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και ο κ. Μιχάλης Τρίτος Καθηγητής Ιστορίας και σύγχρονης κατάστασης των σλαβικών και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ό,τι  σπουδαιότερο, σημαντικότερο, βαθύτερο και υψηλότερο πέτυχε να δημιουργήσει η ανθρώπινη διανόηση, στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας είναι ο Ελληνισμός. Το φως το Κόσμου, η βάση όλου του οικοδομήματος του σύγχρονου πολιτισμού. Ποια είναι τα συστατικά και η ουσία του ; Πραγματικό μυστήριο είναι η συνάντηση του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία, το οποίο προκάλεσε κοσμολογικές αλλαγές στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Πώς και πού συναντήθηκαν τα δύο αυτά οικουμενικά μεγέθη ; Πώς ζυμώθηκαν στο διάβα της ιστορίας ; Πως συνδέθηκαν ιστορικά ; Πώς επηρέασαν τη σκέψη, τη διανόηση και τη πολιτισμική άνοδο της ανθρωπότητας ; Κινδυνεύει στη σημερινή εποχή της πολιτισμικής Παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικής  κοινωνίας η ενότητα του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία, η οποία σφυρηλατήθηκε στο πέρασμα των αιώνων ; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα πάρουμε απαντήσεις στην ημερίδα που διοργανώνουμε υπό την αιγίδα και επιστασία του Ιδρυτή του σχολείου μας Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουοπόλεως κ.κ. Βαρνάβα. Με χαρά σας περιμένουμε όλους. 

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση σε παράπλευρο χώρο όπου οι ακροατές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εκθέματα σχετικά με το θέμα της ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου