"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΡΓΑΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ


Ένας άγιος Γέροντας μας διηγήθηκε για κάποιον Επίσκοπο, ο οποίος παράτησε την επαρχία του και ήλθε στην Αντιόχεια αγνώριστος, και έπιασε δουλειά με τους εργάτες στις οικοδομές.

Ήταν δε τότε Κόμης της πόλεως ο Ευφραίμιος, ένας ενάρετος και ελεήμων άνθρωπος. Με τη καθοδήγησή του κτίζονταν τα οικήματα που είχαν καταστραφεί από τον σεισμό.

Κάποια ημέρα ο Ευφραίμιος είδε σε ένα όραμα τον Επίσκοπο να κοιμάται, έχοντας πάνω του μια στήλη φωτός η οποία έφτανε ως τον ουρανό. Το όραμα αυτό το είδε αρκετές φορές και άρχισε να συλλογίζεται τί σημασία είχε αυτό, διότι έβλεπε τον Επίσκοπο να φορεί ιμάτια φτωχά, βρώμικα, να έχει άλουστα μαλλιά και να φαίνεται ως ιδιώτης.

Μια μέρα τον προσκάλεσε και τον ρώτησε από πού είναι και ποιός είναι. Αυτός αποκρίθηκε ότι είναι ένας φτωχός της πόλης που ασκεί το επάγγελμα του εργάτη για να ζήσει. Δεν πείστηκε ο Κόμης και του είπε : "Δεν σε αφήνω αν δεν μου πεις την αλήθεια". Μην μπορώντας να πράξει διαφορετικά, συνεπεία της πίεσης, ο Επίσκοπος του αποκάλυψε : "Δώσε μου τον λόγο σου ότι όσο ζω δεν θα φανερώσεις σε κανέναν τίποτα για μένα, και τότε θα σου πω χωρίς να σου δώσω το πραγματικό μου όνομα". Ο Κόμης τότε ορκίστηκε ότι δεν θα φανερώσει τίποτα σε κανέναν. Τότε του είπε : "Επίσκοπος είμαι και για τον Θεό άφησα την Επισκοπή μου και ήλθα εδώ αγνώριστος και τρέφομαι εκ του κόπου μου. Εσύ αύξησε τις ελεημοσύνες που κάμεις, διότι τις ημέρες αυτές θα σε αναβιβάσει ο Θεός στον Πατριαρχικό θρόνο της πόλης και όπως σου είπα αγωνίσου στην ελεημοσύνη και στον στηριγμό της Ορθοδοξίας, γιατί με τέτοιες θυσίες ευαρεστείται ο Θεός".

Εξεπλάγην με όσα άκουσε ο Ευφραίμιος και εδόξαζε τον Θεό, ενώ σε λίγο χρόνο χειροτονήθηκε Πατριάρχης Αντιοχείας, κατά την προφητεία του Επισκόπου.

ΠΗΓΗ : "ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ", ΕΤΟΣ Γ΄, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1938,  Αριθ. 27-28, ΕΝ ΒΟΛΩ 1938, σ. 98 κ.ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου