"Γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς" (Κατά Ιωάννη 8,32).

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

"ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ" - ΓΕΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ (+1867)


Στην Καλύβη του Αγίου Παντελεήμονος Καυσοκαλυβίων ασκήθηκε ο Γέρων Νικόδημος, ο οποίος ζώντας πριν σε άλλη μικρότερη Καλύβη της Σκήτης, υπέφερε πολλούς πειρασμούς από τον εχθρό της σωτηρίας μας.

Κάποιο βαρύ χειμώνα η Καλύβη του αποκλείστηκε για πολλές μέρες από τα χιόνια, με συνέπεια να τελειώσουν οι λιγοστές προμήθειες που είχε και να μείνει για μέρες άσιτος.

Σ΄ αυτή τη κατάσταση της πλήρους εξάντλησης του παρουσιάστηκε ο διάβολος σαν Αγία Τριάδα καθισμένη πάνω σε θρόνο πλημμυρισμένο από λαμπρός φως και τον πρόσταξε να την προσκυνήσει με αντάλλαγμα να του δώσει πλούσια χάρη. Ταυτόχρονα του παρουσίασε προκλητικά ένα τραπέζι γεμάτο πλούσια φαγητά, που μοσχομύριζαν υπέρμετρα.

Τότε ο έμπειρος από τον πνευματικό πόλεμο π. Νικόδημος, έπεσε στα γόνατα και εστράφη με θερμή προσευχή, ώσπου ο Κύριος τον εσπλαχνίστηκε και τον λύτρωσε από τον φοβερό πειρασμό.

Αργότερα δίδασκε τον υποτακτικό του να προσεύχεται συνεχώς και να μην εμπιστεύεται οράματα και φαντασίες, ακόμη κι αν του εμφανιστεί ο ίδιος ο Χριστός, αλλά να λέει : "Εγώ δεν επιθυμώ να δω τον Χριστό στη ζωή αυτή, αλλά στη μέλλουσα". Εκοιμήθη το 1867.

ΠΗΓΗ : "ΠΡΩΤΑΤΟΝ",  ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002, αριθ. 87, σελ. 263.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου