Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΕΣΘΗΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ


Στους χρόνους του Βασιλέως Λέοντος του μεγάλου, οι Πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος, είχαν τον θείο πόθο να μεταβούν και να προσκυνήσουν τα Πανάγια Προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους.

Μόλις έφθασαν στη Γαλιλαία, συνάντησαν μια ευλαβή και ενάρετη εβραία, η οποία νυχθημερόν προσεύχονταν στην οικία της, όπου αρκετοί χριστιανοί καθημερινά επισκέπτονταν προσφέροντας λαμπάδες και θυμιάματα.

Αφού ρώτησαν, πληροφορήθηκαν ότι εκεί ευρίσκονταν η τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου, δηλ. το επανωφόρι της Παναγίας. Τότε, ζήτησαν άδεια από την ευσεβή γυναίκα και έκαμαν αγρυπνία στην οικία της. Ακόμη, πήραν τα μέτρα του σεντουκίου όπου ήταν αποτεθειμένη η τιμία Εσθής.

Κατόπιν μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα, όπου κατασκεύασαν ένα όμοιο σεντούκι και αφού επέστρεψαν στην οικία της εβραίας γυναικός, κρυφά πήραν το σεντούκι όπου ήταν τεθησαυρισμένη η τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου και άφησαν στη θέση το όμοιο που κατασκεύασαν στα Ιεροσόλυμα.

Επιστρέφοντας στην Βασιλεύουσα, απέθεσαν το ιερό θησαύρισμα της τιμίας Εσθήτος σε ένα δικό τους τσιφλίκι, τις Βλαχέρναις, όπου και ανοικοδόμησαν ιερό ναό επ' ονόματι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Μάρκου.

Καθότι ήταν αδύνατον να μείνει κρυφός ο θησαυρός που είχαν, φανέρωσαν στον Βασιλέα το γεγονός. Τότε ο Λέων, γεμάτος από ανείπωτη χαρά, οικοδόμησε ναό προς τιμήν της Παναγίας όπου και τοποθέτησε την αγία Σορό δηλ. το σεντούκι που φυλάσσονταν η τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου, αφού πρωτύτερα την έντυσε με βασιλική πορφύρα και την τοποθέτησε μέσα σε άλλο κεχριμπαρένιο σεντούκι.

ΠΗΓΗ : ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ, ΤΟΜΟΣ 3, ΕΝ ΒΕΝΕΤΙΑ 1819, σ. 159 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου