Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ


- Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός νηστεύει 40 ημέρες πριν ξεκινήσει τη δημόσια δράση του (Ματθαίος 4, 2 - Λουκάς 4, 2) : «Και αφού νήστεψε σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες, ύστερα πείνασε». 

- Ο τρόπος της νηστείας που είναι ευάρεστη και αποδεκτή από τον Θεό περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο στο 6ο κεφάλαιο (Ματθαίος 6, 16 - 18) : 16 «Και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε όπως οι υποκριτές σκυθρωποί. γιατί αφήνουν άπλυτα τα πρόσωπά τους, για να φανούν στους ανθρώπους πως νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω, έχουν πάρει πλήρως το μισθό τους. 17 Εσύ, όμως, όταν νηστεύεις, άλειψε σαπουνίζοντας το κεφάλι σου και νίψε το πρόσωπό σου, 18 για να μη φανείς στους ανθρώπους πως νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά θα σου αποδώσει». 

- Στο ερώτημα των μαθητών του Ιωάννη προς τον Κύριο γιατί οι μαθητές του δεν νηστεύουν, ο Χριστός απάντησε : 14 Τότε πλησιάζουν σ’ αυτόν οι μαθητές του Ιωάννη λέγοντας: «Γιατί εμείς και οι Φαρισαίοι νηστεύουμε πολύ, ενώ οι μαθητές σου δε νηστεύουν ; » 15 Και τους είπε ο Ιησούς: «Μήπως δύνανται οι καλεσμένοι στο γάμο να πενθούν, εφόσον μαζί τους είναι ο γαμπρός; Θα έρθουν όμως ημέρες, όταν αφαιρεθεί από αυτούς ο γαμπρός, και τότε θα νηστέψουν. 16 Και κανείς δε βάζει μπάλωμα από ασυρρίκνωτο καινούργιο ύφασμα πάνω σε ρούχο παλιό. Γιατί τραβάει το συμπλήρωμά του το ρούχο, και χειρότερο σχίσιμο γίνεται. 17 Ούτε βάζουν κρασί νέο σε ασκιά παλιά. Ειδεμή, σπάζουν βέβαια τα ασκιά, και το κρασί χύνεται έξω και τα ασκιά χάνονται. Αλλά κρασί νέο βάζουν σε ασκιά καινούργια, και έτσι και τα δύο συντηρούνται», (Ματθαίος 9, 14 - 17 - Μάρκος 2, 18 - 22 - Λουκάς 5, 33 - 39).

- Κατά τη θεραπεία του σεληνιαζόμενου νέου ο Κύριος λέγει : 21 Αλλά τούτο το γένος δε βγαίνει παρά μόνο με προσευχή και νηστεία» (Ματθαίος 17, 21 και Μάρκος 9, 29).

- Η προφήτισσα  Άννα με νηστείες και δεήσεις νύχτα και ημέρα λάτρευε τον Θεό (Λουκάς 2, 37). 

- Ένα ακόμη παράδειγμα νηστείας και άσκησης στη Καινή Διαθήκη είναι ο βίος του Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος ήταν μια διαρκής νηστεία. 

- Ο Απόστολος Παύλος κατά τη θαυμαστή μεταστροφή του στο δρόμο προς τη Δαμασκό : 9 Και ήταν τρεις ημέρες που δεν έβλεπε, και δεν έφαγε ούτε ήπιε (Πράξεις 9, 9).

- Οι Απόστολοι Παύλος και ο Βαρνάβας στην Αντιόχεια της Συρίας : 23 Και χειροτόνησαν γι’ αυτούς σε κάθε εκκλησία πρεσβυτέρους, αφού προσευχήθηκαν με νηστείες, και τους παράθεσαν στον Κύριο στον οποίο είχαν πιστέψει (Πράξεις 14, 23).

- Στη πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του ο Απόστολος Παύλος ανάμεσα στις συμβουλές που δίδει για τους συζύγους λέγει και τα εξής : 5 Μην αποστερείτε ο ένας τον άλλο, εκτός αν γίνει από κοινή συμφωνία πρόσκαιρα, για να απασχοληθείτε στη νηστεία και στην προσευχή και πάλι να είστε μαζί, για να μη σας πειράζει ο Σατανάς εξαιτίας της ακράτειάς σας  (Α΄ Κορινθίους 7, 5). (Β΄ Κορινθίους 11, 27). 

- Στη δεύτερη προς Κορινθίους επιστολή του ο Απόστολος Παύλος αναφερόμενος στο έργο του (σε αντιδιαστολή με τους ψευδαπόστολους) λέγει : 27 με κόπο και με μόχθο, σε αγρυπνίες πολλές φορές, με πείνα και δίψα, με νηστείες πολλές φορές, με ψύχος και γυμνότητα (Β΄ Κορινθίους 11, 27). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου